Головна

11 10 2021 ЦПМСД

Адміністрація КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД» повідомляє, що вакцинація населення Старокостянтинівщини проти  коронавірусної  хвороби  Covid-19 продовжується.

В місті працюють Центри масової вакцинації та  Пункт щеплення де можна отримати щеплення від Covid-19. Адреси розташування Центрів та Пункту щеплення наступні:

  • Центр № 1 – вул.Острозького, 14 (в приміщенні бібліотеки)

     графік роботи: 9:00 – 15:00;

  • Центр №2 – вул. Ессенська, 2 («Торгівельний центр»)

     графік роботи: 9:00 – 15:00;

  • Пункт щеплення – вул. Пушкіна, 47 (в поліклініці, кабінет №5)

     графік роботи: 9:00 – 15:00.

Центри вакцинації та Пункт щеплення працюють щодня, без вихідних.

Нагадуємо, що для того, щоб отримати щеплення попередньо записуватися не потрібно.

Як і раніше, для вакцинації від коронавірусної хвороби  населення в селах громад працюють мобільні бригади  Центру ПМСД.

     Від початку вакцинальної кампанії щеплення від Covid-19 отримали 23553 особи.

  • 2189 громадян отримали першу дозу вакцини, з них:
    • вакциною AstraZeneka щепилися 1554 особи;
    • вакциною CoronaVac – 366 осіб;
    • вакциною Pfizer – 348 осіб;
    • вакциною Moderna – 72 особи.
  • Дві дози протиковідної вакцини отримали 21364 особи, з них:
    • вакциною AstraZeneka щепилися 3571 особа;
    • вакциною CoronaVac – 5486 осіб;
    • вакциною Pfizer – 9395 осіб;
    • вакциною Moderna – 2912 осіб.
  • Бустерну дозу отримали 530 осіб, з них:
  • вакциною CoronaVac – 17 осіб;
  • вакциною Pfizer – 485 осіб;
  • вакциною Moderna – 28 осіб.

Останнім часом кількість охочих отримати щеплення від Covid-19 суттєво знизилася. Колектив центру ПМСД закликає всіх, хто ще не отримав щеплення – вакцинуватися. Нагадуємо, що тільки щеплення може запобігти тяжкому перебігу захворювання.

Вакцина проти Covid–19 є в наявності в достатній кількості. Для того, щоб вакцинуватися в місті попередньо записуватися не потрібно, необхідно звернутися в один із Центрів вакцинації або в Пункт щеплення. Мешканцям сільської місцевості, що виявили бажання вакцинуватися,  необхідно звернутися до медичного працівника, що надає медичну допомогу в селі.

КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД» інформує,  що станом на 11.02.2022 року від короновірусної інфекції амбулаторно під наглядом сімейного лікаря та медичної сестри лікується 522 особи, в тому числі 35 дітей.

За останній тиждень діагностовано 357 нових випадків захворювання на Covid-19. Для підтвердження діагнозу використовуються Експрес-тести (за тиждень проведено 312 досліджень, з них 142 позитивних) та ПЛР тести (за тиждень - 186 досліджень, з них 78 позитивних).

Роз’яснення та рекомендації лікаря Солоненко Олени Василівни.

изображение viber 2022 02 11 11 41 39 626 «Нова хвиля коронавірусу розпочалась після новорічно-різдвяних свят. Різке зростання кількості хворих пов’язано з поширенням Covid-варіанту «Омікрон», який характеризується більшою заразністю за попередні штами, має менший інкубаційний період, що в середньому триває 3 доби, має вищий ризик повторного зараження. Водночас «Омікрон», викликає меншу кількість госпіталізацій.

Симптоми коронавірусу: лихоманка, озноб, підвищена втомлюваність, відсутність апетиту, головний біль, закладення носу, чхання, кашель, біль у горлі, відчуття важкості у грудній клітці, біль у м’язах.

Діти незалежно від віку, є сприйнятливими до Covid-19, який постійно мутує. Нові штами більш небезпечні для дітей. Вірус став швидше прогресувати - за 2-4 дні легкий стан з кашлю і нежиті може перерости у середній або вкрай важкий стан з ускладненнями, коли доводиться застосовувати кисневі маски чи апарат штучної вентиляції легень.

Зафіксовані віддаленні наслідки коронавірусу у дітей (через 20-40 днів після захворювання): розвиток мультисистемного запального синдрому або Кавасакі подібного симптому, - ураження різних органів і систем, можливе ураження серця і судин.

Якщо понад 3 дні у малечі підвищення температури тіла більше 39 С, якщо вона постійно спить, слабка, має рідкі випорожнення - це має насторожити батьків! Якщо дитя віком 0-6 міс відмовляється від грудей або ж швидко втомлюється від смоктання, це також тривожний сигнал!

Новонароджені і діти до року, а також діти, що мають хронічні хвороби легень, цукровий діабет, вроджені хвороби серця, ожиріння - належать до групи ризику за ймовірністю важкого перебігу.

Щоб не пропустити хворобу, а тим більше не допустити ускладнень, слід при перших симптомах нездужання звертатись до сімейного лікаря. Діяти треба негайно. Робити тестування можна у перший день захворювання.»

Вкотре  нагадуємо, що всі хворі з підвищеною температурою тіла та ознаками респіраторних захворювань повинні одразу звертатися в ізолятор до лікаря, не залежно від того, з яким лікарем підписано декларацію. В свою чергу лікар, що проводить огляд, в залежності від стану важкості перебігу захворювання,  вирішує як саме буде лікуватися пацієнт – амбулаторно, під наглядом сімейного лікаря чи в стаціонарі. Ізолятор знаходиться за адресою вул.Пушкіна, 47, Корпус №2.

Аби уникнути захворювання на коронавірусну інфекцію, дотримуйтеся основних правил: 

– ретельно мийте та дезінфікуйте руки;

– носіть захисну маску в громадських місцях;

– уникайте великого скупчення людей та дотримуйтеся соціальної дистанції.

 

З повагою, директор КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД» А.Швець 

та медичний персонал КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.