Головна

У Києві, 5 вересня в приміщенні ГО «Український Наступ» (арт-бар "Офензива") відбулася офіційна презентація реставраційного проєкту «Велична Вежа»

DSC 0025 0008 Шар 4

Учасники заходу: делегація виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради, представники медіа, громадських організацій,  викладачі та студенти історії та архітектури зібралися в атмосферному та культурному місці, яке само по собі символізує зусилля спільноти для збереження культурної спадщини. Проект реставрації, який був представлений на презентації, став ініціативою для збереження історичних об'єктів, які мають велике значення для громади.

Керуючий справами виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Наталія Шабельник повідомила учасників презентації, що навіть у період воєнного стану кожен із нас розуміє важливість збереження нашої історії та при потребі відшукувати кошти для проведення відповідних реставраційних робіт.

"Ми, як громада, зацікавлені у розвитку історичних пам’яток, хто не знає історії, той і не має майбутнього. Міський голова Микола Мельничук, міська рада, виконавчий комітет постійно проводять відповідну роботу по збереженні історичної спадщини. Разом із Міністерством культури та інформаційної політики, починаючи з 2021 року проведена важлива робота, в результаті якої ухвалено рішення про прийняття в комунальну власність і комплексу споруд замку Острозьких і Вежі із домініканським костелом. Тому ми зацікавлені у співпраці із організаціями, фондами у напрямках підтримки, реставрації та збереження нашої величної Вежі.

DSC_0025_0008_Шар_3.jpg

Муляр Василь, голова ГО «Старокостянтинівське міськрайонне об’єднання  українського козацтва «Старокостянтинівське козацтво» розповів присутнім про значення Вежі у різні історичні періоди, особливу увагу акцентував на знищенні її як важливого духовного стержня громади та визначення її у самоідентифікації в радянсько-імперський період.

DSC 0025 0001 DSC 0049

Сергій Юрченко, головний архітектор проєкту, відзначив важливість реставрації цих архітектурних пам'яток та поділився деталями планів відновлення. Він пояснив, що завданням проєкту є повне відновлення історичних будівель, враховуючи їхню архітектурну цінність та історичний контекст. Кожен етап робіт буде виконуватися з урахуванням найвищих стандартів і з використанням сучасних технологій та матеріалів.
DSC 0025 0006 DSC 0077

На презентації були представлені концепційні малюнки та візуалізації, які демонстрували, як архітектурний комплекс буде виглядати після завершення реставрації. Вони вразили гостей своєю красою та деталізацією.

Учасники заходу мали можливість задавати питання та висловлювати свої думки щодо проєкту. Цей проєкт викликає глибокий інтерес і підтримку з боку громади, оскільки він відкриває нові можливості для розвитку туризму та культурної спадщини міста Старокостянтинів.

Презентація завершилася словами подяки гостям, вручення книг та сувенірної продукції про Старокостянтинів та заохоченням до активної участі в реалізації цього важливого проєкту для міста та його історії.
Усі бажаючі можуть приєднатись до  офіційного каналу проєкту в телеграмі: https://t.me/velychna_vezha

DSC_0025_0007_DSC_0074.jpg

DSC_0025_0000_DSC_0111.jpg

DSC 0025 0002 DSC 0027 1

DSC_0025_0005_DSC_0122.jpg

DSC_0025_0004_DSC_0036_2_копія.jpg

DSC 0126

\DSC_0025_0003_DSC_0119.jpg

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.