Головна

Зниження рівня виробничого травматизму та захворювань професійного характеру у всьому світі – одна з найсерйозніших проблем сьогодення, а його суттєве зниження може бути досягнуто лише шляхом проведення системної, кропіткої профілактичної роботи на всіх ланках виробництва. У Фонді соціального страхування України  діє служба страхових експертів з охорони праці, яка займається профілактикою нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

В Старокостянтинівському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області, яке обслуговує Старокостянтинівський та Полонський райони, страховим експертом  проводяться  перевірки стану профілактичної роботи з охорони праці підприємств, організацій та установ області. В результаті проведеної роботи було виявлено порушення  нормативно-законодавчих актів з охорони праці, на які власникам підприємств надані відповідні подання щодо їх усунення. Але основним завданням відділення у роботі з роботодавцем є надання практичної та методичної допомоги в організації профілактичної роботи у сфері охорони праці.  

Під час проведених планових перевірок виявлено, що багато питань виникає щодо проведення медичних оглядів працівників певних категорій. 

В Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій (витягу) затвердженому наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21 травня 2007 р. N 246, розробленого на виконання статті 17 Закону України "Про охорону праці", визначається процедура проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичного (протягом трудової діяльності) медичного оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі чітко вказано покроковий алгоритм. А тому, зупинимось на основних правилах, які є важливими та які необхідно знати:

1. Медичні огляди працівників проводять за ініціативою роботодавця, а не за приписом Держсанепідслужби; витрати на організацію проведення медичних оглядів несе роботодавець. 

2. Заборонено приймати на роботу працівників без попереднього медогляду та допускати їх до роботи за наявності медичних протипоказань.

3. Категорії працівників, які підлягають медоглядам, визначає не роботодавець, а фахівці Держсанепідслужби за участю представників роботодавця. 

4. Укладати договір на проведення медоглядів необхідно з комісією закладу охорони здоров’я, що має право проводити такі огляди. 

5. На підприємстві видають наказ про направлення працівників на медогляд, з яким ознайомлюють працівників під підпис. 

6. На час проходження працівниками медоглядів за ними зберігаються середній заробіток і місце роботи. 7. Під час прийняття на роботу та уразі переведення на іншу важку роботу, роботу із шкідливими чи небезпечними умовами праці працівникам видають направлення на обов’язковий попередній медичний огляд. 

8. Результати медогляду лікар вносить до Медичної карти амбулаторного хворого та Картки працівника, яка зберігається у закладі охорони здоров’я, що проводить медогляди, а працівнику на руки видають Медичну довідку. 

9. Медогляд вважається завершеним у разі оформлення у встановленому порядку Заключного акта за результатами медогляду, рекомендації, викладені у Заключному акті, мають використовуватися на підприємстві та перевірятимуться наступного року. 

10. Спеціалісти служби охорони праці мають право вимагати відсторонення від роботи осіб, які не пройшли медичного огляду та не мають допуску до відповідних робіт.         

Наголошую, що вищезазначену інформацію наведено для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці згідно з Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом МОЗ України від 21.05.2007 р. № 246 (зі змінами). 

Страховий експерт з охорони праці   

Старокостянтинівського відділення УВДФССУ в Хмельницькій області

В.М.Дехтярук 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.