Головна

Інфекційні захворювання супроводжували людство протягом всієї історії. Жахливі епідемії нерідко спустошували цілі країни. Інфекції забирали безліч людських життів і люди змушені були шукати різні способи боротьби з ними. На сьогоднішній день саме вакцинація стала найбільш потужним і ефективним методом боротьби з інфекційними захворюваннями.PMSD

Імунізація (за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я) — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, що зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини.

Завдяки імунізації вдалося досягти глобальної ліквідації віспи, ліквідації поліомієліту в більшості країн світу та різко знизити захворюваність багатьма дитячими інфекціями.

Завдяки розгорнутим по всьому світу програмам вакцинації щорічно вдається зберегти 6 млн дитячих життів. 750 тисяч дітей не стають інвалідами. Вакцинація щорічно дарує людству 400 млн додаткових років життя. Тільки за останні 30 років дитяча смертність скоротилася більш ніж на 50%, багато в чому завдяки вакцинам.

Для досягнення та підтримки оптимального захисту від більшості вакцинокерованих інфекцій потрібно більше однієї дози вакцини. Кожна доза календаря щеплень призначена для створення або підтримки захисту. Пропуск або затримка введення будь-якої дози збільшує ризик зараження та ускладненого перебігу захворювання.

Вакцинокеровані інфекції – це інфекційні захворювання, яким можна запобігти шляхом імунізації. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від відповідної інфекційної хвороби. Результатом щеплення є формування специфічного післявакцинального імунітету.

Сьогодні вакцини дозволяють забезпечити захист більш ніж від 20 хвороб від пневмонії до раку шийки матки.

Окрім обов’язкових існують рекомендовані щеплення, які активно застосовуються у світі для попередження таких захворювань, як пневмококова інфекція, менінгіт, ротавірусний гастроентерит, грип, вітряна віспа, гепатит А, папіломавірусна інфекція, жовта лихоманка тощо. Їх часто роблять за епідемічними показаннями та для виїзду за кордон в країни, ендемічно не благополучні з цих інфекцій.

З початку пандемії COVID-19 багато дітей в країні не зробили вчасно щеплення за Календарем профілактичних щеплень.

Ситуація ускладнилася також повномасштабним вторгненням російської федерації в Україну. Це стало ще одним викликом для громадського здоров’я.

З іншого боку негативно впливає на рівень охоплення вакцинацією ще й недостатня обізнаність населення з питань безпечності вакцинації.

Серед людей поширена думка, що щеплення викликають тяжкі ускладнення. Однак ризик розвитку важкої реакції на введення сучасної вакцини мізерно малий і незрівнянний з тими реакціями та наслідками, які можуть виникнути в результаті природної зустрічі зі збудником захворювання. Крім того існує твердження: «Краще перехворіти і придбати імунітет природним шляхом ніж робити щеплення».

Це докорінно неправильно, адже ніколи не можна знати наперед, наскільки важко буде протікати захворювання, які будуть наслідки після перенесеного захворювання. А наслідки можуть виявлятися і через багато років.

Не відкладайте здоров’я на завтра! Вакцинуйтеся самі та вакцинуйте своїх дітей!

З повагою, Анатолій ШВЕЦЬ,

директор КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД»

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.