Головна

6 квітня о 15.00 у великій залі 42 Гарнізонного Будинку Офіцерів відбувся Вечір пам`яті, присвячений Українським Січовим Стрільцям, за участю міського голови Миколи Мельничука, членів виконавчого комітету, депутатів міської ради, молоді, військовослужбовців, громадськості. Цей захід відбувся в рамках безстрокової патріотичної акції «Нації української цвіт». Акція була ініційована та започаткована заступником міського голови Тетяною Бондарчук у січні цього року.
Мета проведення цього заходу полягала у детальнішому вивченні питання участі Українських Січових Стрільців у подіях національно-визвольної революції 1917-1920 років в Україні, зокрема у Старокостянтинові. Ще одне завдання вечора, присвяченого січовим стрільцям – це патріотичне виховання нашої молоді та просвітницька робота серед мешканців міста.
На початку вечора пам’яті до присутніх звернулася заступник міського голови Тетяна Бондарчук. Вона окреслила мету заходу та ознайомила присутніх із доповідачами.
Радник-помічник міського голови Юрій Мудрик під час свого виступу надав коротку історичну довідку про Українських Січових Стрільців, звернув увагу на актуальність вивчення їх діяльності в нинішніх умовах війни на сході нашої держави.
Науковий співробітник національного історико-культурного заповідника «Самчики» Олександр Пажимський зупинився у своєму виступі на проведенні січовими стрільцями мобілізації населення Старокостянтинівщини у серпні-жовтні 1919 року.
Настоятель парафії Святої Рівноапастольної княгині Ольги УГКЦ Отець Юрій Ланик розповів про діяльність капеланів в лавах січовиків, зокрема про  священика з Тернопільщини отця Григорія Ковча, який у 1919 році перебував у Старокостянтинові.
Гість заходу з Хмельницького, відомий громадський діяч та колишній політв’язень Кузьма Матвіюк навів цікаві факти про просвітницьку роль Пресової Квартири (видавництва) у Старокостянтинові та газети під назвою «Стрілецька думка», яка там друкувалась.
Наукова частина вечора, присвяченого Січовим стрільцям була органічно доповнена виступами наших талановитих майстрів сцени: ансамблю «Арабеск» (керівник Оксана Буєва), народно-аматорського хору «Доброслав» (керівник Геннадій Зелінський), муніципального духового оркестру та квартету( керівник - Василь Муляр), волонтера, поетеси, голови ГО «Творча Сотня «Рух до перемоги» Оксани Радушинської, соліста 42 Гарнізонного будинку офіцерів, волонтера та співака з «Творчої сотні» Юрія Вилавського. Присутні на дійстві мали змогу почути патріотичні пісні, що стали символами боротьби України за незлежність: "Ой у лузі червона калина...", "Гей, ви, хлопці січовії...", "Лента, за лентою..." та інші. Захід чудово провела режисер-постановник міського будинку культури відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Діана Клепацька. Відеосупровід був забезпечений на належному рівні співробітником центру-музею "Старий Костянтинів" Оленою Журавльовою. 
Наприкінці заходу голова місцевого осередку Товариства «Просвіта», член громадської організації «Об’єднання українок «Яворина» Лідія Ярохно зачитала звернення від імені 7 громадських організацій патріотичного спрямування до міського голови Миколи Мельничука, виконавчого комітету міської ради, депутатів міської ради з пропозицією встановити у Старокостянтинові пам`ятний знак, з метою вшанування всіх героїв, що у різні часи боролись за незалежність України, зокрема і на теренах Старокостянтинівщини.
Зі свого боку міський голова Микола Мельничук підтримав ініціативу громадськості і пообіцяв, що це питання буде розглянуте і такий пам’ятний знак обов’язково з’явиться у Старокостянтинові.
Також Микола Степанович привітав з днем народження керівника народно-аматорського хору «Доброслав» Геннадія Зелінського та вручив йому подяку і цінний подарунок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.