Головна

 

 

17 березня 2017 року у Старокостянтинові пройшли заходи з нагоди 100-річчя початку Української Революції 1917 – 1921 років та утворення Центральної Ради.
О 09.30 відбулося урочисте покладання квітів та вінків до пам’ятного знаку 47 старшинам армії Української Народної Республіки. У церемонії взяли участь заступник міського голови Т.В. Бондарчук, радник-помічник міського голови Ю.В. Мудрик, працівники виконавчого комітету міської ради, представники громадських організацій (ГО «Старокостянтинівське козацтво», ГО «Кінно-спортивний клуб «Козацький герць»), депутати міської ради, мешканці міста.
Радник-помічник міського голови Юрій Мудрик від імені міського голови Миколи Мельничука привітав усіх з важливим ювілеєм в історії України – 100 річчям з дня початку Української Революції 1917 – 1921 років та створенням Української Центральної Ради. Саме 17 березня 1917 року в Україні розпочалися важливі події, які спочатку призвели до здобуття автономії українських земель, а згодом – і до проголошення незалежності Української Народної Республіки. Події Революції стали невід’ємною ланкою процесів з відродження і розбудови української державності у ХХ столітті, зазначив радник-помічник міського голови.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять 47 старшин армії УНР, які загинули у 1919 році в Старокостянтинові під час сутичок з  більшовиками та усіх борців за незалежність України.

Цей пам'ятний знак було встановлено завдяки ініціативі та підтримці громадської організації "Старокостянтинівське козацтво" у 2011 році на місці поховання військових армії Української Народної Республіки. 

 

 

 

 

 


Згодом в замку князів Острозьких пройшов круглий стіл на тему «100 років боротьби. Українська Революція 1917 – 1921 років», організований відділом культури, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету міської ради. У ньому взяли участь краєзнавці, історики, шкільна молодь, представники виконавчого комітету міської ради, громадськість.
Під час проведення круглого столу виступили завідувач відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини В.І. Муляр, науковий співробітник центру-музею «Старий Костянтинів» С.В. Орлова, історик, краєзнавець, директор ЗОШ №8 Т.М. Скрижевська, завідувач відділу з питань внутрішньої політики І.О. Цісарук. У своїх виступах доповідачі торкнулися питань значення визвольних змагань 1917 – 1921 років та утворення Української Центральної Ради для розбудови української державності. Розповіли про цікаві факти революційних подій того часу у Старокостянтинові та на території сучасної Хмельниччини.
Наведено приклади схожості більшовицько-російської агресії 1917 – 1918 років та сучасної російської експансії на сході України. Наголошено на необхідності детального вивчення подій 1917 – 1921 у Старокостянтинові та краї і дослідженні їх ролі у загальноукраїнських революційних процесах.
Присутніх ознайомлено з планом заходів щодо відзначення подій Української Революції 1917 – 1921 років, який розроблений Українським інститутом національної пам’яті та окреслено головні завдання щодо відзначення ювілею Революції у Старокостянтинові впродовж наступних років.
Наприкінці засідання круглого столу усі мали змогу переглянути документальний фільм «Початок Української революції та створення Української Центральної Ради». Ознайомилися з виставкою науково-популярної літератури, присвячену подіям Революції та стендом «100 років Української Революції», що були підготовлені історико-культурним центром-музеєм «Старий Костянтинів» і відділом культури, туризму та охорони культурної спадщини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.