Головна

Старокостянтинівський міський голова Микола Мельничук взяв участь у онлайн-засіданні голів громад-членів АМУ в Хмельницькій області. Під час зібрання обговорили найактуальніше питання – підвищення тарифів на газ та електроенергію.


У своєму зверненні голова Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України Василь Сидор наголосив, що непомірне підвищення тарифів на енергоносії потягне за собою зростання цін на продукти харчування, товари повсякденного вжитку, ліки тощо. Це створить додаткове навантаження на людей, які опинились у складних умовах через карантин, безробіття та інфляцію.


Разом із іншими головами громад дійшли згоди у тому, що влада повинна підтримати бізнес, комунальні підприємства та людей і встановити мораторій на підвищення будь-яких тарифів. Питання зміни тарифів для підприємств і населення може розглядатися лише після виходу держави із кризи, відновлення всіх галузей економіки, стабільної ситуації на ринку праці, зростання доходів та рівня життя громадян.

Старокостянтинівський міський голова Микола Мельничук підтримав озвучені пропозиції та підкреслив, що значне зростання вартості комунальних послуг призведе до суттєвого збільшення видатків з державного бюджету на виплату пільг та субсидій, зростання заборгованості населення за комунальні послуги, а також до соціального незадоволення у суспільстві. Тож необхідно ухвалювати термінові рішення та діяти рішуче.
Тому під час засідання було ухвалено рішення направити колективне звернення від громад-членів АМУ в Хмельницькій області до Голови Асоціації міст України Віталія Кличка із проханням розглянути питання тарифної політики під час засідання Правління АМУ та ініціювати звернення до уповноважених органів з вимогою вжити відповідних заходів щодо негайного перегляду діючих тарифів, які збільшують фінансовий тягар для усіх споживачів природного газу та електроенергії і повернутися до цінової політики, що діяла станом на 01 квітня 2020 року.

Міський голова Микола Мельничук звернувся із листом через Хмельницьке регіональне відділення асоціації міст України до голови асоціації міст України Віталія Кличка та Президента України Володимира Зеленського.

 Лист 

Незважаючи на різдвяні свята, постачальники газу оперативно оприлюднили січневі ціни на газ для населення, а «Нафтогаз» повідомив що підвищує ціну на газ для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ). Ціни на газ очікувано підвищилися, а у більшості постачальників вони перевищили позначку 9 грн/м3 (з урахуванням ПДВ). Крім того, в 2021 році змінилася вартість доставки газу. Нові ціни на доставку, встановлені НКРЕКП для газорозподільних компаній на січень 2021 року також підвищено. У грудні виробники тепла вже отримали газ за ціною 6103 (без ПДВ та витрат на транспортування і розподіл газу). Проте ціна на газ є однією з головних складових собівартості тепла, що виробляють комунальні підприємства – понад 70%. Тарифи на комунальні послуги є однією із істотних умов договорів про надання комунальних послуг. Разом із тим зазначаємо, що згідно із Законом після 01 травня 2019 року в органів місцевого самоврядування відсутні повноваження щодо встановлення (у тому числі за результатами коригування) тарифів на комунальні послуги, що надавалися виконавцями комунальних послуг за відповідними договорами, укладеними до 01 травня 2019 року.
Враховуючи ситуацію що склалася та з метою прискорення переходу на нові договірні відносини було розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо впорядкування надання житлово-комунальних послуг» № 2458, прийнятого Верховною радою України 03 грудня 2020 року, проте ще досі не підписаного Президентом. З прийняттям даного законопроекту підприємства з теплопостачання матимуть можливість перейти на нові договірні відносини в умовах карантину та застосувати нові тарифи на послуги з постачання теплової енергії та гарячого водопостачання.
Підвищення цін на природній газ створює багато реальних проблем у сфері життєзабезпечення громадян та економічного розвитку територіальних громад регіону.
Тому, реагуючи на численні звернення громадян, керівників підприємств різних галузей, представників малого і середнього бізнесу, звертаємося з проханням привести тарифи на енергоносії до рівня економічно обґрунтованих і реальних можливостей населення та суб’єктів господарської діяльності проводити розрахунки.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.