Головна

26 березня у Старокостянтинівській міській територіальній громаді в Сахновецькому старостинському окрузі відбулося відкриття спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, яка розпочала свою роботу у структурі Старокостянтинівського міського Кризового центру.

Відкривали консультативну службу Ольга ТРОЯН – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Старокостянтинівської міської ради, Наталія КОТ – начальник управління соціального захисту населення виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради, Алла ЯСНЮК – староста Сахновецького старостинського округу, Алла ВАСЬКОВЕЦЬКА – директор Старокостянтинівського міського Кризового центру.

«Дуже важливо, що за сприянням місцевої влади та фінансової підтримки міжнародних партнерів Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні» та БФ МБФ «Ініціатива» в рамках реалізації проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» у нашій громаді розвиваються спеціалізовані сервіси для постраждалих від домашнього насильства, які стають більш доступними для мешканців, що проживають віддалено від міста. Впевнена, що нова служба стане доповненням у розбудові місцевої системи запобігання та протидії домашньому насильству»  зазначила Ольга ТРОЯН.

До створеної мережі спеціалізованих сервісів у Старокостянтинівській міській територіальній громаді, яка включає Старокостянтинівський міський Кризовий центр (денний центр соціально-психологічної допомоги), «кризову кімнату»  при Старокостянтинівському міському Кризовому центрі, 2 мобільних бригади соціально-психологічної допомоги (1 муніципальна та 1 від Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні), сьогодні додається спеціалізована служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від насильства.

Кількість осіб, котрі страждають від домашнього насильства з кожним роком зростає, особливо в умовах воєнного стану. Відкриття консультативної служби дасть можливість особам, постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, насильства, зокрема сексуального, пов’язаного зі збройним конфліктом (у тому числі внутрішньо переміщеним особам), отримувати консультації психолога, первинну психологічну підтримку, консультування фахівця з соціальної роботи,  допомогу в ефективному розв’язанні самою постраждалою особою проблем, пов’язаних з причинами насилля, а також направлення постраждалої особи у разі потреби до відповідних суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству.

«Відкриття служби первинного консультування є складовою захисту та підтримки постраждалих осіб від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Постраждалі  зможуть реально отримувати допомогу, не залишатися на одинці зі своїми проблемами. Як наслідок, відповідні факти домашнього насильства перестають замовчуватися. Новостворений соціальний сервіс при Старокостянтинівському міському Кризовому центрі, як результат спільної роботи дасть змогу підвищити якість надання соціальних послуг у громаді та сприятиме формуванню вільного від насильства суспільства» наголосила Наталія КОТ.

«Сахновецький старостинський округ підтримуючи державну політику, щодо надання допомоги постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою, готовий сприяти у функціонуванні консультативної служби при Старокостянтинівському міському Кризовому центрі, щоб кожен мешканець(-ка) нашої громади, мав (-ла) можливість отримати якісну допомогу» зауважила Алла ЯСНЮК.

Нагадаємо створення консультативної служби стало можливим завдяки тісній співпраці та фінансової підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні, БФ МБФ «Ініціатива», а також наполегливості та ініціативності керівництва громади та соціальних служб.

Тут облаштували кімнату меблями та офісною технікою. Тож для комфортної роботи фахівців створені всі необхідні умови.

«Ми прагнемо покращувати соціальні послуги для осіб, що постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, робити їх  доступнішими для мешканців громади. У нас ще багато роботи попереду в старостинських округах громади, спрямованої на розвіювання міфів та стереотипів, які формувалися у нас з покоління в покоління, щодо теми домашнього насильства, наприклад: «Не треба виносити сміття з хати!», для того, щоб постраждалі не боялися звертатися по допомогу». доповнила Алла ВАСЬКОВЕЦЬКА.

По завершенню фахівець з соціальної роботи служби первинного консультування Людмила ЖМУРКО, більш детально розповіла про перелік та умови надання соціальних послуг, роздала інформаційні матеріали із контактами спеціалізованих сервісів допомоги для постраждалих від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі та наголосила про важливість звертатися по допомогу.

Фахівці мобільної бригади соціально-психологічної допомоги від Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні, Юлія МЕЛЬНИК та Ольга МОРОЗ розповіли про послуги, які вони надають для постраждалих від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, взаємодію із суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

023

020

022

 

Служба первинного консультування працюватиме за адресою: вул. Центральна, 13, с. Сахнівці, Хмельницького району, Хмельницької області, тел. (093) 409 67 78

Графік роботи: Пн-чт з 8.00 до 17.15, пт. 8.00 до 16.00, перерва з 12.00 до 13.00. Вихідні: субота-неділя.  

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.