Головна

30 вересня – День усиновлення

011030 вересня в Україні відзначається День усиновлення. Його було встановлено Указом Президента у 2008 році з метою підтримки та розвитку національного усиновлення та ураховуючи суспільну значущість усиновлення в забезпеченні права кожної дитини на виховання в сім’ї.

Право дитини на виховання в сім’ї визначене законодавчими актами та забезпечується соціальною політикою нашої держави, тому що лише виховання в сім`ї відповідає найкращим інтересам дитини.

Сімейними формами виховання є усиновлення, влаштування дитини під опіку (піклування), у прийомну сім`ю або дитячий будинок сімейного типу. До інтернатного закладу дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, може бути влаштована тільки у разі, якщо було вичерпано всі можливості для її влаштування в сім`ю.

Усиновлення, тобто прийняття дитини у сім`ю на правах рідної, є найбільш ефективною формою сімейного виховання для дітей, які втратили біологічні родини. Лише усиновлення має наслідком втрату дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Усиновлення породжує між усиновлювачами та дитиною взаємні права та обов’язки, які передбачені Сімейним кодексом України для батьків та їхні біологічних дітей. Слід зазначити, що усиновлення здійснюється в судовому порядку і не може відбуватися без згоди дитини.

Кількість дітей при усиновленні законодавство не обмежує. Ці питання мають для себе вирішувати усиновителі з урахуванням своїх можливостей і не лише фінансових. Важливим є рівень готовності прийняти дитину чи дітей з їхніми потребами та особливостями характеру, стану здоров`я і досвіду життя, здатності допомогти дитині, не лаштуючи її під себе, а за потреби – змінюватись самому.

Сьогодні в родинах нашого міста проживає 17 усиновлених дітей. Зберігаючи таємницю усиновлення, ми не можемо назвати прізвища людей, які їх усиновили, але з впевненістю можемо сказати, що завдяки їх любові, гуманності і милосердю діти знайшли матір та батька, щасливу родину, сімейний затишок.

У місті функціонує 3 прийомних сім`ї, в яких виховується 4 дітей, 43 дитини перебувають під опікою та піклуванням громадян. Усі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, що перебувають на первинному обліку служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради, влаштовані у сімейні форми виховання.

З нагоди Дня усиновлення щиро вітаємо усиновителів, прийомних батьків, опікунів, піклувальників! Ви відкрили дитині своє серце, розділили з нею свою любов і душевне тепло. Хай повниться дитячим щасливим сміхом ваша домівка, хай ростуть здоровими і щасливими ваші діти.

Служба у справах дітей виконавчого комітету міської ради

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.