Головна

cbea39d02a19cfc179973ea3ddcb98af97

Інформуємо про появу у нашій місцевості надзвичайно небезпечного карантинного шкідника - Американського білого метелика.

Американський білий метелик - багатоїдний шкідник, що пошкоджує понад 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур, особливо полюбляє шовковицю, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева. Основна ознака пошкодження – наявність на деревах білих павутинних гнізд. Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. Це ті самі «кубла» з павутини, які ми бачимо на уражених шкідником деревах. У міру зростання гусені і недостачі їжі в середині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2 м.           

Гусінь білого американського метелика коричневого кольору, бархатиста, з чорними цятками по всьому тілу, пухнаста. Лялечки шкідника зимують в корі дерев, в стеблах сухих рослин, під грудками землі і навіть у будівлях! Зими цьому шкіднику не страшні, навіть з сильними морозами. Метелики з’являються навесні, в період цвітіння фруктових дерев. У травні-червні метелики активно відкладають яйця, а вже через пару тижнів з них виходить гусінь, яка буквально зжирає листяну частину дерева. Якщо вчасно не допомогти рослині, окупованій білим американським метеликом, вона загине, гусінь може знищити усі зелені насадження (кущі, дерева, квіти тощо).       віавіапвіп

                                               Заходи боротьби

Знищення шкідника проводити шляхом обрізання та спалювання павутинних гнізд з личинками перших віків, та збирання лялечок, яких слід шукати у всіх щілинах дерев, парканів, стін, під камінням і цеглинами, які лежать навколо ураженого дерева, під відсталою корою на стовбурах дерев, в старих зім’ятих павутинних гніздах, перекопування ґрунту в проєкціях крони. Гілки з гніздами обрізають і спалюють. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють.

З хімічних методів боротьби в домашніх господарствах застосовують розчин препарату КАРАТЕ, ЕНЖІО шляхом  2-3 разової обробки гусені (4 мл на 10 літрів води) ранцевим оприскувачем. Використовувати з розрахунку 3-5 літрів розчину препарату на 1 дерево. На сьогодні в домашніх господарствах необхідно також обробити розчином препарату КАРАТЕ, ЕНЖІО стовбури дерев.

При проведені обробки хімічними препаратами суворо дотримуйтесь правил та норм застосування цих препаратів!26456 833768476

 Відділ з питань охорони,  раціонального використання
 природних ресурсів та  благоустрою виконавчого комітету міської ради.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.