Головна

В Україні продовжується реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади. Громади отримують більше ресурсів і повноважень. Надважливим ресурсом для громад є земля - це і розвиток, і економіка, і наповнення місцевих бюджетів і, відповідно, благополуччя жителів. Асоціація міст України вітає Указ Президента про передачу сільгоспземель громадам і постанову Уряду, яка запускає механізм повноцінної передачі з державної у комунальну власність земель сільськогосппризначення всім без виключення територіальним громадам.  

Щоб допомогти громадам пройти цей шлях з питань питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність Асоціація міст України спільно з Держгеокадастром розробила Практичний посібник з питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність .

30 листопада 2020 року Асоціація міст України провела в Українському кризовому медіа-центрі презентацію Практичного посібника для громад з питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність.

Посібник розробили аналітики АМУ в рамках Проєкту USAID ПУЛЬС та у співпраці з Держгеокадастром.

Спікерами заходу виступили:

► Олександр Слобожан, Виконавчий директор АМУ

► Анатолій​ Мірошниченко, перший заступник Голови Держгеокадастру

► Ярослав Рабошук, директор Аналітичного центру АМУ

Відкриваючи захід, Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан зазначив, що на цьому тижні буде розглядатися важливий для усіх органів місцевого самоврядування законопроєкт №2194.

Асоціація міст України брала активну участь у підготовці законопроєкту №2194, реалізація якого вирішить низку проблем у сфері земельних відносин. За розрахунками АМУ, до кінця поточного року, в крайньому випадку на початку наступного року, механізм передачі земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність має бути повністю реалізований, - підкреслив О.Слобожан

А.Мірошниченко зауважив, що з моменту проголошення Незалежності України землі комунальної власності перебувають у статусі «сироти». Хоча у 1996 році право комунальної власності отримало Конституційне закріплення, лише у 2013 році з’явився механізм передачі земельної ділянки у комунальну власність. І тільки недавно передача земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність стала пріоритетною і набула масштабності.

Без передачі земель з державної у комунальну власність територіальні громади не матимуть необхідних ресурсів для здійснення покладених на них обов’язків. Тому Держгеокадастру важливо, щоб землі, які були відібрані у громад, повернулися до них, - сказав А.Мірошниченко.

Також спікер зазначив, що планується передати у комунальну власність близько 2 млн га.

Директор Аналітичного центру АМУ Ярослав Рабошук підкреслив, що після місцевих виборів, які відбулися 25 жовтня, передача земель у комунальну власність посилить органи місцевого самоврядування.

Посібник, розроблений спільно з Держгеокадастром допоможе органам місцевого самоврядування вчасно прийняти земельні ділянки, щоб з 1 січня 2021 року розпочати повноцінну роботу, мати ресурс для наповнення бюджету та для залучення інвесторів, - зауважив Я.Рабошук.

Наостанок Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан наголосив, що посібник, який можна завантажити на офіційному сайті Асоціації міст України, містить контакти Регіональних відділень АМУ, консультанти яких готові надати допомогу з питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність.

посібник земля01

посібник земля02

Завантажити посібник можна на сайті Асоціації міст України  за посиланням:

Практичний посібник

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.