Головна

image 2023 01 24 10 07 49

24 січня у онлайн-форматі відбулося перше у 2023 році засідання голів громад-членів Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України. До участі в зібранні долучилися голови міських, селищних, сільських рад, їх заступники, фахівці органів місцевого самоврядування, виконавча дирекція та консультанти Хмельницького РВ АМУ, представники АТ «Хмельницькобленерго».

Засідання провів голова Хмельницького РВ АМУ, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Першим питанням порядку денного стала доповідь Олексія Філіпчука, технічного директора АТ «Хмельницькобленерго». Вона стосувалася проблем та викликів щодо енергопостачання територіальних громад Хмельниччини.

Доповідач проінформував, що ситуація, після останніх обстрілів рф об’єктів критичної інфраструктури, залишається вкрай напруженою. Відновлення ще буде відбуватися певний період часу. Тож, якщо будуть накладатися декілька несприятливих факторів – аварійність, складні погодні умови тощо, то всі повинні бути готові до відповідних наслідків.

Також Олексій Філіпчук анонсував, що незабаром на Хмельниччині буде введено 6 черг відключень електроенергії в Хмельницькій області. За його словами це дозволить зрівняти усіх споживачів та максимально вирівняти соціальну несправедливість на яку нарікають жителі громад області.

Додав, що незалежно від лімітів на область, в АТ складатимуть графіки таким чином, щоб відключення споживачів не тривало більше 4 годин поспіль. Додав, що також через велике навантаження на мережі трапляється багато аварійних відключень, адже обладнання не витримує постійних знеструмлень. Крім того, лиха наробила і негода: з 13 січня, майже тиждень, енергетики ліквідовували наслідки рекордної ожеледиці, що подекуди складала 15-20 см. Таких погодних умов не було із 2000 року. Електропостачання у багатьох населених пунктах було відсутнім 3-4 доби. Наслідки негоди були дуже відчутними на півночі області.

«Найбільше постраждали громади в Хмельницькому районі: Деражнянська, Ярмолинецька, Городоцька та у Кам’янець-Подільському районі: Новоушицька, Чемеровецька, Кам’янець-Подільська. Більше 200 електроопор були повалені і потребують не реконструкції, а нового будівництва. Для ліквідації наслідків ми задіяли усі бригади, навіть із сусідніх районів. Однак, через негоду нові пошкодження виникали швидше, ніж ми відновлювали», - наголосив техдиректор «Хмельницькобленерго».

До обговорення долучився міський голова Славути Василь Сидор. Він звернув увагу на те, що недостатня поінформованість населення про ситуацію із енергопостачанням провокує незадоволення людей. Також наголосив, що питання відключення світла є дуже болючим і для промисловості.

«Ми розуміємо, що обленерго і органи місцевого самоврядування зараз працюють на одному фронті. Ми готові робити усе від нас залежне, щоб допомагати налагоджувати діалог на всіх рівнях та доводити інформацію до кожного жителя громади. Ми повинні докласти усіх зусиль, щоб не доводити до непередбачуваних ситуацій в суспільстві», - зазначив Василь Сидор.

Олександр Симчишин додав, що на його думку обленерго повинно активніше боротися за збільшення лімітів для Хмельницької області і підключати до цього громади.

«Ми розуміємо, що генерація наразі є дуже низькою і боротьба регіонів за додаткові ліміти дуже активна. Так було уже в грудні, коли ОМС писали листи, проводили роботу із депутатами і міністрами. Та хочу зазначити, що ми готові долучитися до боротьби за збільшення доведеної величини потужності для Хмельниччини, аби забезпечити нормальне функціонування громад», - підсумував очільник Хмельницького.

Другим питанням порядку денного стало обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» №5655. Нагадаємо одіозний законопроект, яким знищуються безпечність будівництва та участь громади в його регулюванні, було ухвалено ВР 13 грудня минулого року.

Петиція про застосування вето щодо 5655 на офіційному сайті Президента України за лічені дні отримала 42090 голосів. Її підписало і чимало представників та голів громад Хмельниччини.

ОМС сподіваються на підтримку Президента та збереження всіх надбань децентралізації, досягнутих за минулі роки.

«Органи місцевого самоврядування згодні з зауваженнями та пропозиціями АМУ щодо цього законопроекту. З вимогою ветувати законопроект до очільника держави зверталися місцеві ради. У Хмельницькій області свої колективні звернення від депутатських корпусів відправили Хмельницька, Славутська, Ізяславська та Кам’янець-Подільська міські ради. Закликаю і решту громад долучитися і відстояти право ОМС впливати на те, за якими правилами будуватимуть у наших містах», - наголосив Олександр Симчишин.

Також обговорили питання комунальних лісів, що опинилися під загрозою через реорганізацію від  Держлісагенства, підняли тему реверсної дотації, висловили думки щодо недостатньої освітньої субвенції, яка під час дії воєнного стану була зменшена на 10%, та обговорили зміни до чинного законодавства, які допоможуть органам місцевого самоврядування якісніше виконувати свої повноваження.

Також на засіданні загальний огляд змін в законодавчому регулюванні діяльності органів місцевого самоврядування для представників громад у 2023 році зробила виконавча директорка Хмельницького РВ АМУ Тетяна Крупа. Вона розповіла, які здобутки АМУ в лобіюванні інтересів громад були у минулому році та розповіла про проблемні питання над вирішенням яких Асоціація міст України працюватиме у поточному році.

За підсумками засідання учасники підтримали ряд звернень від регіонального відділення до нардепів, профільних міністерств і державних компаній, що висловлюють консолідовану позицію громад-членів Хмельницького РВ Асоціації міст України щодо питань, які обговорили під час зібрання.

image 2023 01 24 10 07 22

image 2023 01 24 10 11 59

image 2023 01 24 10 37 48

image 2023 01 24 10 47 09

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.