Головна

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку (World Cancer Day), який організовується Міжнародним протираковим союзом із 2005 року.

Упродовж року медичний колектив Старокостянтинівського центру ПМСД працював над раннім виявленням онкопатології у декларованого населення. Результат проведеної роботи виявився плідним. Цього року збільшився відсоток виявлення онкопатологій на І-ІІ стадіях захворювання.

Рак — це захворювання, при якому відбувається безконтрольний ріст атипових пухлинних клітин, здатних проростати в сусідні органи і тканини, а також поширюватися по кровоносних або лімфатичних судинах в інші ділянки організму з утворенням віддалених метастазів. Злоякісна пухлина в своєму розвитку проходить певні стадії росту, що мають різний перебіг і прогноз.

На даний момент відома велика кількість чинників, що здатні запустити механізми виникнення раку (канцерогенезу):

  • Хімічні канцерогени — до них відносять різні групи ароматичних вуглеводнів, ароматичні аміни, нитросполуки, афлатоксини та інші (вінілхлорид, метали, пластмаси та ін.). Загальною характеристикою цих речовин є здатність реагувати з ДНК клітин організму, тим самим викликаючи їх злоякісне переродження.
  • Канцерогени фізичної природи: різні види іонізуючого випромінювання (α, β, γ – випромінювання, рентгенівські промені), ультрафіолетове випромінювання та інше.
  • Біологічні фактори канцерогенезу: різні типи вірусів (герпесоподібний вірус Епштейна — Барр), вірус папіломи людини ,віруси гепатитів B і C).
  • Гормональні фактори — деякі типи гормонів людини (статеві гормони) можуть викликати злоякісне переродження тканин, чутливих до дії цих гормонів (рак молочної залози, рак яєчка, рак передміхурової залози).
  • Генетичні чинники — наявність сімейних мутацій певних генів, що підвищують ймовірність розвитку раку.
  • Якість харчування. Їжа з підвищеним вмістом жирів і червоного м’яса, і з низьким вмістом овочів і фруктів може сприяти збільшенню ризику виникнення раку, особливо товстого кишечника.

Серед численних проявів різних видів раку виділяють загальні ознаки, характерні для всіх онкологічних захворювань, які при появі не можна залишати без уваги і в терміновому порядку необхідно звернутися до лікаря:

– різка втрата ваги без дотримання дієти (від 5 кг в місяць);

– немотивоване стійке підвищення температури тіла;

– немотивована слабкість і швидка стомлюваність;

– болі в кістках;

– зміна розміру, кольору, товщини, форми родимок, а також виникнення ран або виразок, що не піддаються терапії;

– порушення функціонування сечового міхура і розлади травлення (постійні запори або, навпаки, діарея);

– зниження апетиту, швидке насичення, труднощі при ковтанні та почуття відрази до їжі (особливо до м’ясних страв);

– патологічні виділення, домішки крові в калових масах, сечі, кровотечі;

– стійкий, тривалий кашель, болі в горлі та охриплість;

– наявність ущільнення, яке прощупується в м’яких тканинах.

У боротьбі проти раку дуже важливу роль відіграє раннє виявлення цього небезпечного захворювання. Існує два способи раннього виявлення:

  • рання діагностика — обізнаність щодо симптомів раку для своєчасного лікування;
  • скринінг — це система первинного обстеження з метою виявлення захворювання у клінічно безсимптомних осіб. Прикладом методу скринінгу є мамографія для виявлення раку молочної залози, цитологічний аналіз —обстеження слизової шийки матки й цервікального каналу на предмет наявності атипових клітин та інших патологічних змін епітелію шийки матки.

У разі виникнення симптомів раку, необхідно терміново звернутися до сімейного лікаря. Так як при ранній діагностиці та відповідному лікуванні існує висока вірогідність вилікувати онкологічне захворювання!

photo 2022 02 04 11 15 53

           

                                                                                                         З повагою, директор

                                           КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД» Анатолій ШВЕЦЬ

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.