Головна

Легiонельоз (хвороба легiонерiв) — небезпечне iнфекцiйне захворювання, що викликаеться збудником Legionella pneumophila та характеризується ураженням легень. Симптоми захворювання починаються гостро з появи вираженоi слабкостi, iнтенсивного головного болю, втрати апетиту, iнодi дiареi. На початковому етапi немае ознак ураження дихальних шляхiв. Через добу вiд початку появи перших симптомiв, вiдбуваеться рiзке пiдвищення температури тiла до 39–40℃, задишка i сильний сухий виснажливий кашель. Деякi пацiєнти скаржаться на кровохаркання, болi в м’язах i суглобах. У рiдкiсних випадках можливi дезорiєнтацiя в просторi, марення, галюцинацiї. У 30% випадкiв дихальна недостатнiсть може призвести до смертельного результату.

Шлях передачi захворювання — повiтряно-крапельний, тобто для того, щоб до органiзму людини потрапили легiонели, необхiдно вдихнути зарaжене повiтря, в якому знaходяться бактерii. Це може бути потiк водяного аерозолю: душ, фонтани, повiтря з кондицiонеру тощо. Передача патогена може здiйснюватися i при контактi із зараженим вологим ґрунтом. У цьому випадку зараження вiдбувається при роботi в саду або використаннi зараженого ґрунту в домашнiх умовах (наприклад, для пересадки рослин). Основними зонами ризику потенцiйного розмноження збудника легiонельозу є централiзованi системи кондицiонування повiтря з водяним охолодженням, системи холодного та гарячого водопостачання, вихровi плавальнi басейни та джакузi масового користування в аквапарках, спортивно-реабiлiтацiйних центрах, фiтнес- та спа-центрах, а також в офiсних, торгових, виставкових та iнших центрах, де oкpiм прямого призначення обладнання виконує декоративнi та демонстрацiйнi функцii, фонтани, зволожувачi повiтря, душовi установки тощо. Актуальнiсть цієї хвороби все зростас, що пов’язано із повномасштабною агресiею pociї та рiзким збiльшенням внутрiшньо перемiщених осiб, їx перебуванням у центрах прийому. Саме у таких мiсцях скупчення людей найкраще реалiзусться аерозольний механiзм зараження через кондицiонери чи вентиляцiйнi системи.

Єдиний дiєвий спосiб захистити людей вiд небезпеки — це профiлактика, яка в основному зводиться до контролю за станом потенцiйно небезпечних водних об’єктiв i систем водопостачання, а також скорочення часу перебування в примiщеннях iз потужними системами кондицiювання повiтря, своєчасною замiною фiльтрiв в кондицiонерах.

Беручи до уваги шляхи поширення iнфекцiї та з метою вивчення можливоi циркуляцii збудника на територii областi, лабораторiя особливо небезпечних iнфекцiй ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профiлакгики хвороб МОЗ України» може проводити лабораторнi дослiдження на легiонельоз методом ПЛР зразкiв (вода, змиви iз душових, змиви iз фiльтрiв кондицiонерiв). Детальну iнформацiю з приводу обстеження на легiонельоз можна дiзнатися в Старокостянтинiвському вiддiленнi ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України» за адресою: м. Старокостянтинiв, вул. Миру, l3, телефон: (03854) 3-25-6З.

Legioneloz

З повагою

Старокостянтинiвське вiддiлення

Державної установи «Хмельницький обласний

центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ Украiни»

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.