Головна

ПЕРШОЦВІТИ - ПЕРША ПОСМІШКА ВЕСНИ!
Продаж рослин, занесених до Червоної книги України та дикорослих рослин заборонено!

НЕ ЗНИЩУЙТЕ ЇХ!

111.jpg

Щорічно у весняний період на територіях населених пунктів громади здійснюється незаконний збір ранньоквітучих рослин, які занесені до Червоної книги України та які часто використовують як засіб заробітку, хоча зривати та продавати їх заборонено. Найбільш відомі – проліски, черемша (цибуля ведмежа), шафран (крокуси).

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж, пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій.

Обсяги незаконного збору та торгівлі цими рослинами, особливо в передсвяткові дні, набирають злочинного характеру, що призводить до порушень ст. 64 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 36 Закону України «Про рослинний світ», ст. 8 Закону України «Про Червону книгу України».

Враховуючи вище викладене, Старокостянтинівська міська рада нагадує, що за незаконний збір, продаж та купівлю первоцвітів передбачена адміністративна відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою громадяни, які скоїли такі дії, несуть відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 1700 грн з конфіскацією рослини. При цьому аналогічні дії, вчинені щодо першоцвітів, які зростали в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн з конфіскацією рослини.

Стаття 90 вищезазначеного Кодексу (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) теж передбачають штрафи. Крім того, згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030, зі змінами і доповненнями, за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, (за кожну одиницю), наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон трава – від 37 до 62 грн у залежності від виду.

Пам’ятайте, що кожний, хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність перед законом.

Звертаємось до громадян із проханням відмовитись від збирання та придбання ранньоквітучих, ендемічних, реліктових та занесених до Червоної книги України видів рослин.

         Бережімо природу навколо нас!

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.