Головна

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє.661925a3968af

У разі якщо фізична особа не оновлює свої особисті дані, то у подальшому така особа позбавляє себе можливості вчасно отримувати  документи з питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок, податкові повідомлення - рішення, податкові вимоги, та інші документи.

Фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати відомості про зміну своїх даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків (у т.ч. про зміну місця проживання), протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (пункт 70.7 статті 70 Податкового кодексу України).

Для внесення змін фізична особа подає до контролюючого органу заяву за формою 5-ДР (додаток 12 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822).

Заява за ф. № 5ДР фізичною особою подається особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання або до будь-якого контролюючого органу. 

Заява може бути подана через представника за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку, на проведення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО). 

При поданні Заяви за ф. № 5ДР фізична особа зобов’язана подати відповідному контролюючому органу документи (оригінали після перевірки повертаються) та їх копії за переліком, визначеним Положенням про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2027 №822 (зі змінами).

Для заповнення заяви за ф. № 5ДР використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних. 

Для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особа подає один з таких документів: витяг з реєстру територіальної громади; паспорт, виготовлений у формі книжечки; тимчасове посвідчення громадянина України. 

Для підтвердження факту внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа подає довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб». 

З метою забезпечення зручності в рамках електронного сервісу, фізична особа, не відвідуючи орган ДПС, може засобами онлайн сервісу «Електронний кабінет» заповнити, підписати кваліфікованим електронним підписом та направити до ДПС заяву за ф. № 5ДР.

Для приєднання до заяви  ф. № 5ДР сканованих копій документів, що посвідчують особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних, платнику необхідно використати закладку «Додатки» та обрати «Документ довільної форми» (формат файлу pdf/jpeg із обмеженням розміру не більше 2МБ).

З рекомендаціями щодо подання заяви за ф. № 5ДР через Електронний кабінет можна ознайомитись на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці: «Головна/Фізичним особам/Внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків».

Нагадуємо! Своєчасне внесення достовірної інформації щодо фізичної особи дасть змогу своєчасно виконати свій обов’язок щодо сплати податків та уникнути штрафних санкцій за несплату/несвоєчасну сплату податків.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.