Головна

111.jpg

      Щороку в осінній період актуальною проблемою благоустрою території Старокостянтинівської міської територіальної громади є спалювання сухої рослинності, опалого листя та побутового сміття громадянами у своєму дворі або на прибудинковій території, хоч це  категорично заборонено!

Спалювання листя, сухої рослинності та побутового сміття є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану. При спалюванні рослинності, її залишків або твердих побутових відходів погіршується стан атмосферного повітря… Отруйний дим містить подразнюючі речовини та канцерогенні компоненти. До складу диму входять пил, оксид вуглецю, діоксини, сполуки нітрогену, важкі метали і велика кількість канцерогенних сполук. Регулярне вдихання цих частинок викликає загострення хронічних захворювань у людей, у тому числі бронхітів, бронхіальної астми та інших хвороб дихальних шляхів, погіршується робота серця, загострюється алергія, їдкий дим подразнює слизові оболонки очей

Відповідно до статті 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен має законне право боротися із несанкціонованим спалюванням сухотрав’я і рослинних залишків.

Стаття 9 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» встановлює, що кожний громадянин України має право на безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище.    Стаття 12 цього ж Закону визначає обов’язок кожного берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища та не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів. 

Відповідно до розпорядження міського голови від 05 березня 2024 року № 47/2024-р «Про створення тимчасової комісії для здійснення контролю за недопущенням спалювання сухої рослинності або її залишків, побутового сміття» на території громади проводяться рейди комісії в яку входять представники відділу з питань охорони, раціонального використання природних ресурсів та благоустрою виконавчого комітету міської ради, відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту  населення виконавчого комітету міської ради, відділу запобігання надзвичакйних ситуацій Хмельницького районного управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області, відділу поліції. З мешканцями громади проводиться інформаційно - розяснювальна робота щодо заборони спалювання сухої рослинності, опалого листя та побутового сміття. При виявленні правопорушень громадяни та посадові особи притягуються до відповідальності.

fire 1

 

IMG-2634d835c8073aa46622eb84982b89b2-V.jpg

 

IMG-287b108b9a08e05bdf353c823625a822-V.jpg

Самовільне спалювання сухої трави наносить шкоду навколишньому об’єктам рослинного та тваринного світу, а також навколишньому середовищу, забруднюючи атмосферу. Тож за недотримання вимог законодавства недобросовісним громадянам загрожує не лише адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

Крім того звертаємо увагу, що згідно зі ст. 113 Кримінального кодексу України на час воєнного стану спалювання сухої трави, листя чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсія та розглядається як злочин, за який передбачено кримінальну відповідальність: позбавлення волі на строк п'ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.  

НАГАДУЄМО, що згідно зі статтею 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тягне за собою накладення штрафу на винних осіб:

на громадян від 3060 грн. до 6120 грн. та на посадових осіб від 15300 грн. до 21420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 1020 грн. до 12240 грн. і на посадових осіб – від 21420 грн. до 30600 грн.

 

121.jpg

                                    Бережіть довкілля – наше середовище існування!

 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.