Головна

АМУ підтримує ініціативу Мінрегіону щодо повернення архітектурно-будівельного контролю на місця

Міністерство розвитку громад і територій України підготувало проєкт постанови, яка має на меті відновлення дії постанови Кабінету Міністрів України №553 «Про порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю». Проєкт планується винести на найближче засідання Уряду, його вже отримали на погодження центральні органи виконавчої влади. Ініціатором відновлення дії постанови №553 виступив Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов.

«Через відсутність держконтролю, зокрема, зі сторони органів місцевого самоврядування, в українських містах виник будівельний колапс. Оскільки місцева влада жодним чином не може вплинути на самочинне будівництво, це вже призводить до трагічних наслідків. Ми всі чудово пам’ятаємо інцидент в Одесі, де обвалилася частина житлового будинку, пам’ятки архітектури, внаслідок незаконних робіт забудовника з демонтажу будівлі, що розташована поруч. Така ситуація, нажаль, відбувається по всій країні», - сказав Міністр.

Асоціація міст України вітає та підтримує ініціативу Міністра Олексія Чернишова щодо відновлення дії постанови №553  та закликає Уряд якнайскоріше схвалити відповідний проєкт постанови та повернути місцевому самоврядуванню повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль.

АМУ наголошує, що  майже 9 місяців будівельна сфера залишається без державного архітектурно-будівельного контролю, у тому числі зі сторони органів місцевого самоврядування і це призводить до безладу у сфері містобудування, порушення майнових прав фізичних та юридичних осіб, їх прав на належний захист своїх інтересів з боку держави. Лише за останній місяць у Мінрегіоні зафіксовано понад 70 звернень від органів місцевого самоврядування щодо незаконних забудов, які з’явилися в їхніх містах з березня цього року. Головна проблема полягає у тому, що територіальні громади жодним чином не можуть вплинути на недобросовісних забудовників.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України своїми постановами від 13 березня 2020 року «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» №218 та «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду» №219 протиправно зупинив дію постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 року №553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» до початку функціонування нової Державної містобудівної інспекції (ДІМУ). Це паралізувало роботу місцевих органів державного архітектурно-будівельного контролю (територіальні підрозділи ДАБІ та органи місцевого самоврядування, яким надано такі функції). Такими діями Уряд протиправно зупинив виконання місцевими органами державного архітектурно-будівельного контролю Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" і частково згорнув децентралізацію у цій сфері. Також Урядом порушено частину сьому статті 5 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади", яка передбачає безперервність здійснення повноважень та функцій центрального органу виконавчої влади, щодо якого набрав чинності акт Кабінету Міністрів України про його припинення.

АМУ протягом цього часу послідовно і наполегливо відстоює необхідність наділення громад правом здійснювати архітектурно-будівельний контроль.

11 грудня АМУ взяла участь у засіданні парламентської ТСК  щодо відновлення дії постанови №553. 12 листопада відбулася робоча зустріч щодо реформування сфери ДАБК, організована Мінрегіоном. За результатами зустрічі АМУ висловила готовність долучитися до новоутвореної робочої групи, яка розпочне розробку нового законопроєкту щодо реформування державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Крім того, у жовтні Асоціація направила лист до Президента з метою привернути увагу гаранта Конституції України до ситуації, яка склалася у сфері державного архітектурно-будівельного контролю.

20 травня 2020 року Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан взяв участь у нараді з питань реформування Державної архітектурно-будівельної інспекції, що проходила під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. А в квітні АМУ зверталася до Міністра розвитку громад та територій України щодо необхідності оперативного вирішення проблемних питань, які склалися на місцевому рівні у сфері містобудування у зв‘язку із проведенням реорганізації ДАБІ.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.