Головна

29 09 2021 усиновлення

30 вересня в Україні відзначається День усиновлення, який став святом здійснення мрій, другим днем народження багатьох дітей та сімей.

 Це  свято для  дітей, які отримали люблячих та дбайливих батьків. Це свято  сімей, які взяли на себе відповідальність за долі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Право дитини на виховання в сім’ї визначене законодавчими актами та забезпечується соціальною політикою нашої держави, тому що лише виховання в сім`ї відповідає найкращим інтересам дитини.

Сімейними формами виховання є усиновлення, влаштування дитини під опіку (піклування), у прийомну сім`ю або дитячий будинок сімейного типу. До інтернатного закладу дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, може бути влаштована тільки у разі, якщо було вичерпано всі можливості для її влаштування в сім`ю.

Усиновлення, тобто прийняття дитини у сім`ю на правах рідної, є найбільш ефективною формою сімейного виховання для дітей, які втратили біологічні родини. Лише усиновлення має наслідком втрату дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Усиновлення породжує між усиновлювачами та дитиною взаємні права та обов’язки, які передбачені Сімейним кодексом України для батьків та їхні біологічних дітей. Слід зазначити, що усиновлення здійснюється в судовому порядку і не може відбуватися без згоди дитини.

Кількість дітей при усиновленні законодавство не обмежує. Ці питання мають для себе вирішувати усиновителі з урахуванням своїх можливостей і не лише фінансових. Важливим є рівень готовності прийняти дитину чи дітей з їхніми потребами та особливостями характеру, стану здоров`я і досвіду життя, здатності допомогти дитині, не лаштуючи її під себе, а за потреби – змінюватись самому.

Сьогодні в родинах нашої  міської територіальної громади проживає 27 усиновлених дітей. Зберігаючи таємницю усиновлення, ми не можемо назвати прізвища людей, які їх усиновили, але з впевненістю можемо сказати, що завдяки їх любові, гуманності і милосердю діти знайшли матір та батька, щасливу родину, сімейний затишок.

На території Старокостянтинівської громади функціонує 7 прийомних сімей, в яких виховується 10 дітей, 88 дітей перебувають під опікою та піклуванням громадян.  

Сьогодні захист прав та інтересів дітей є одним із пріоритетів державної політики України. Але турбота держави ніколи не зможе замінити домашнього затишку, лагідних материнських слів, надійного батьківського плеча, бо саме в сім’ї закладаються основи фізичного і духовного здоров’я дитини, формуються її життєві цінності.

З нагоди Дня усиновлення щиро вітаємо усиновителів, прийомних батьків, опікунів, піклувальників!

Висловлюємо велику вдячність всім, хто небайдужий до дитячої долі, усім, хто щодня допомагає дітям знайти свою сім’ю, дарує віру та надію на краще майбутнє.

 Хай у Ваших домівках завжди панують спокій і затишок, а життя буде безхмарним та заможним. Нехай прийняте вами рішення про усиновлення дитини стане одним із найкращих рішень у вашому житті! Хай любов, ласка, доброта, взаєморозуміння та відвертість допоможуть вам у будівництві міцного довголіття власної родини!

Служба у справах дітей виконавчого комітету міської ради

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.