Рішення ради

 

УКРАЇНА
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКА МІСЬКА РАДА ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
ДВАДЦЯТЬ СЬОМА СЕСІЯ
ШОСТОГО СКЛИКАННЯ

Р І Ш Е Н Н Я
від "16" листопада 2012р. № 10                                          м. Старокостянтинів


Заслухавши інформацію начальника служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради Деруна А. І. про хід виконання Програми соціального та правового захисту дітей міста Старокостянтинова на 2011 – 2015 роки та керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування» міська рада

вирішила:

Інформацію начальника служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради Деруна А. І. про хід виконання Програми соціального та правового захисту дітей міста Старокостянтинова на 2011 – 2015 роки взяти до відома.
 
Міський голова                                                                                                                                        Микола Мельничук

 

 

Про хід виконання програми соціального та правового захисту дітей м. Старокостянтинова на 2011 – 2015 роки за 2012 рік

Служба у справах дітей виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради у своїй роботі керується Законом України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».
Рішенням сесії міської ради № 23 від 08.07.2011 року затверджена Програма соціального та правового захисту дітей м. Старокостянтинова на 2011 – 2015 роки.
В місті, на обліку в службі у справах дітей перебуває:
- 13 дітей з 9 сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, батьки яких ухиляються від виконання батьківських обов’язків.
В поточному році на облік поставлено 6 дітей, батьки яких ухиляються від виконання батьківських обов’язків, сім’ї передано під супровід міського центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді.
Дітей щодо яких скоєно фізичне, психологічне, сексуальне або економічне насилля на обліку служби не перебувають.
З метою запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності службою у справах дітей розроблені заходи щодо запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх. Відпрацьована система взаємо інформування про бездоглядних та безпритульних дітей.
З метою запобігання бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх службою спільно із зацікавленими установами та організаціями проводяться профілактичні рейди. Протягом 10 місяців 2012 року проведено 43 рейди, в ході яких виявлено 8 дітей, з них 4 дітей вилучено з місць, де їм загрожувала небезпека. З 4 дітей вилучених під час рейдів 2 повернуто до навчальних закладів, а 2 влаштовано в притулок для дітей служби у справах дітей облдержадміністрації. Проведено 28 обстежень умов проживання дітей, сім’ї яких опинилися в складних життєвих обставинах. За порушення прав дітей ініційовано притягнення до відповідальності 6 батьків ( за ст. 184 КпАП України), ще 9 батьків попереджено.
Крім цього, у навчальний час проведено 3 перевірки Інтернет – клубів, Інтернет – кафе, комп'ютерних клубів, під час яких виявлено 3 дітей. За результатами перевірок повідомлено навчальні заклади та направлено подання до органів внутрішніх справ про притягнення батьків до відповідальності. Під час рейдів виявлено 4 порушення торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами, ініційовано притягнення до відповідальності 2 посадових осіб. За результатами проведення рейдів оформлюються довідки та складаються акти.
Протягом 2012 року за невиконання батьківських обов’язків ініційовано 3 позбавлення батьківських прав стосовно 7 дітей та 1 відібрання без позбавлення батьківських прав 2 осіб відносно 2 дітей. Усі позови задоволено.
У поточному році службою у справах дітей влаштовано 1 дитину до центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство».
З метою сприяння забезпечення реалізації прав дітей на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток Рішенням виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради від 03.12.2008 року № 600/2008-р створено Комісію з питань захисту прав дитини (далі – комісія), яку очолює міський голова, та затверджено Положення про неї. До складу комісії на громадських засадах входять керівники структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради, центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, начальника КМСД, а також працівник служби у справах дітей, що виконує обов’язки секретаря комісії. Засідання комісії проводяться у разі потреби, але не рідше ніж один раз на місяць, що відповідає вимогам Типового положення про комісію з питань захисту прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2012 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування пов’язаної із захистом прав дитини».
У 2012 році проведено 16 засідань комісії з питань захисту прав дітей, розглянуто 85 питань, з яких:
- 9 питання про призначення опіки (піклування);
- 24 питань по захисту житлових прав дітей;
- 7 питань про надання статусу дітям, позбавленим батьківської опіки (піклування);
- 15 питань про надання висновків органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав батьків, що ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню та утриманню дітей;
- 2 питання про надання висновків органу опіки та піклування, про доцільність відібрання дітей, без позбавлення батьківських прав батьків;
- 15 питань про затвердження та перегляд індивідуальних планів соціального захисту дітей які опинилися в складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
- 3 питання щодо участі у вихованні дитини одного з батьків та визначення місця проживання дитини з одним з батьків.
- 1 питання про звільнення від обов’язків опікуна;
- 2 питання щодо зміни прізвища дитини;
- 2 питання щодо влаштування дітей до інтернату, центру соціально психологічної реабілітації «Щасливе дитинство»;
- 2 питання щодо скасування та внесення змін до рішень виконкому;
- 1 питання про стан виконання батьківських обов’язків;
- 1 питання про взаємодію місцевих органів виконавчої влади з питань здійснення контролю за умовами утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Службою у справах дітей прийнято участь у 35 судових засіданнях, на яких розглядалися питання щодо захисту прав дітей.
Для вирішення питання соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, реалізації їх права на сімейне виховання у складі служби створено відділ опіки та піклування, над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, штатна чисельність якого складає 2 особи.
На обліку в службі у справах дітей перебуває:
- 58 дітей – сиріт та позбавлених батьківського піклування (14 діти – сироти, 44 - діти, позбавлені батьківського піклування). З них: під опікою та піклуванням громадян - 47 дітей, в інтернатних закладах області – 8, в прийомних сім'ях – 2, під піклуванням професійного ліцею – 1.
Протягом звітного періоду на первинний облік поставлено 8 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 2 дітям надано статус дитини – сироти, 6 - статус дитини, позбавленої батьківського піклування.
У поточному році 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштовано під опіку та піклування громадян, 1 дитину – в прийомну сім`ю.
На обліку в службі у справах дітей перебуває 2 особи – кандидати на створення прийомної сім`ї.
На території міста функціонують:
- 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому виховуються 5 дітей, позбавлених батьківського піклування, та перебувають під опікою 4 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
- 1 прийомна сім`я, в якій виховується 1 дитина – сирота.
МЦСССДМ здійснюється соціальний супровід ПС, ДБСТ та 44 сімей, в яких під опікою та піклуванням перебувають 57 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування
Ведеться робота по закріпленню за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківської опіки та піклування та дітьми, що опинилися у складних життєвих обставинах шефів-піклувальників, які погодились підтримувати їх матеріально до досягнення повноліття, здійснюються заходи по їх підтримці та розвитку, надається матеріальна допомога.
На даний період житлом забезпечені 57 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 51 - мають житло на праві користування, 6 – на праві власності, 1 дитина не має житла.
На квартирному обліку при виконавчому комітеті міської ради перебуває 1 дитина, позбавлена батьківського піклування та 3 особи з числа дітей – сиріт.
Рішенням виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради від 31.05.2012 року № 232 надано житло 1 особі з числа дітей, позбавлених батьківського піклування.
Помешкання 2 дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться на вихованні в інтернатному закладі, до їх прибуття до міста Старокостянтинів передано для зберігання Старокостянтинівській ЖЕК, відкрито рахунок на ім’я дітей, на який надходять кошти від оренди помешкання.
У 2012 році заходи передбачені Програмою не фінансувались.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.