Кризовий центр

Професійне вигорання – це синдром, який розвивається на фоні хронічного стресу що призводить до виснаження емоційно-енергетичних і особистісних ресурсів працюючої людини. Процес вигорання виникає в результаті внутрішнього накопичення негативних емоцій без відповідної «розрядки» і розвивається поступово. Спочатку у «вигораючого» починає зростати напруга у спілкуванні. Далі емоційна перевтома переходить у фізичну, людина не відчуває в собі сил для виконання навіть дріб’язкових справ, доводиться докладати багато зусиль, щоб примусити себе приступити до роботи. Така втома може провокувати стан пригніченості, апатію, спалахи роздратування, відчуття постійної напруги, дискомфорту. Стає усе важче зосередитися на виконуваній роботі, усе частіше з голови вилітають важливі справи. Людина вже не завжди здатна стримати викликане оточуючими роздратування, виникає потреба усамітнитися, обмежити контакти. Якщо ж це не вдається, то спрацьовує захисна реакція організму, яка може виражатися у байдужості до людей, цинізмі і навіть агресії. 
Для працівників Старокостянтинівського Територіального центру соціального обслуговування спеціалістами Кризового центру було проведено тренінг: «Профілактика та подолання синдрому «Професійного вигорання». Тренінг проходив у приміщенні Територіального центру.

 

 

Мета тренінгу: виробити у слухачів низку стресостійких та поведінкових особливостей, які дозволяють адекватно справлятися з ознаками синдрому вигорання. Завдання тренінгу:
 Познайомити учасників з синдромом професійного вигорання та розкрити взаємозв’язок «професійного вигорання» з професійним стресом;
 Допомогти виявляти наявність або відсутність цього синдрому у себе та у інших;
 Освоєння прийомів та методів допомоги самому собі в ситуаціях професійного стресу;
 Рекомендації з профілактики емоційного вигорання. Загальні рекомендації;
 Навчити учасників на основі отриманих знань і умінь надати допомогу своїм колегам в ситуаціях професійного вигорання.

Тривалість проведення тренінгу: 3 години.

І. Степанишина, спеціаліст з розвитку послуг Кризового центру




Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.