Головна

25 жовтня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація, а також урочиста передача факсимільного видання старовинної рукописної Костянтинівської Кормчої 1599 року.
Захід відбувся за участю делегації виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради на чолі з керуючим справами Наталією ШАБЕЛЬНИК, ректора НаУОА, професора Ігоря ПАСІЧНИКА, колективу музею Острозької академії (директор, кандидат історичних наук Анастасія ХЕЛЕНЮК), студентів  навчального закладу, а також Леоніда ТИМОШЕНКА, доктора історичних наук, професора Дрогобицького державного університету імені Івана Франка (підключеного до презентації з використанням онлайн сервісу).

ost 1

У своєму виступі ректор НаУОА, професор Ігор ПАСІЧНИК зазначив: "Сьогодні надзвичайно цікава зустріч, пов’язана з передачею університету унікальної книги – «Костянтинівської Кормчої». Місто, у якому вона вийшла в 1599 році, було досить знаним і відомим, особливо в церковній ієрархії посідало потужне місце. Ми радіємо, що Старокостянтинів – це місто-побратим нашого Острога. Костянтинівська Кормча, яку отримуємо, є ще й хорошим дарунком, щоб ввести його в навчальний процес Острозької академії».
Наталія ШАБЕЛЬНИК, керуючий справами виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради повідомила: "Усього видано 13 примірників Костянтинівської Кормчої. Ми прагнемо, аби вони були максимально наближені до тих, хто буде вивчати історію надалі. Острозька академія як потужний міжнародний, європейський заклад буде розвивати й вивчати історію, зокрема й історію Старокостянтинова, надалі й писати новітню історію. За дорученням міського голови Миколи МЕЛЬНИЧУКА ми передаємо Костянтинівську Кормчу Острозькій академії. Сподіваємося, що для студентів, викладачів, науковців вона буде надзвичайно важливою й цінною у вивченні історії України».

 ost 1

Василь МУЛЯР, перший заступник начальника управління культурної політики і ресурсів виконавчого комітету міської ради наголосив, що це видання неоціненне, адже вперше з’явилася хоч і копія, але реліквія кінця ХVІ століття, написана у Старокостянтинові. Завжди науковці, вчені Острога беруть участь у конференціях, що проводяться у Старокостянтинові.

ost 7
Леонід ТИМОШЕНКО, доктор історичних наук, професор Дрогобицького державного університету імені Івана Франка, науковий редактор й автор вступної статті додатку «Костянтинівська Кормча» розповів про історію книги та її призначення: «Призначення цієї книги й інших таких пам’яток – багатофункціональне. Такі тексти могли використовуватися і в проповіді, навчанні, створенні полемічних творів тощо. Однозначно, пам’ятка входила до кола тих книг, які читалися або вивчалися в різних середовищах. Нагромадження Кормчих в Острозі й Костянтинові є свідченням їхнього зв’язку з іншими пам’ятками релігійної культури Острозького відродження».
Анастасія ХЕЛЕНЮК, кандидатка історичних наук, директорка Музею історії Острозької академії підсумувала: «Завдяки меценатам, вченим у нас формується колекція факсимільних видань, тобто коли не маємо доступу до оригіналу, але можемо працювати з текстом, книгою. Видань таких у нас вже чимало: від Євангелія Анни-Ярославни до таких книг ХIV і XVI-початку ХVII століття. Костянтинівська Кормча посідає гідне місце в цій колекції».

ost_3.jpg

 

ost 1

ost 1

Коротка інформаційна довідка про видання:
Кормча – збірник церковного права, який регулював відносини між духовенством, ченцями й мирянами. Книга використовувалася під час розгляду багатьох питань діяльності церкви і світського життя.
Упродовж довгого періоду часу книга вважалася втраченою. Згодом історики віднайшли її в Національній бібліотеці у Варшаві.
Завдяки зусиллям дослідників Дмитра Ліщука і Леоніда Тимошенка, а також за сприяння міської влади Старокостянтинова книга була підготовлена до друку й видання.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.