Кризовий центр

IMG 8302

21 вересня психологині Старокостянтинівського міського Кризового центру Ольга Пакалюк та Тетяна Калініна провели другий тренінг «Знаю. Можу. Дію», який є частиною циклу тренінгових занять для лідерів(-ок) учнівського самоврядування у межах проекту «#Небайдужі».

Захід був присвячений вивченню понять домашнього та гендерно зумовленого насильства, його особливостям, закономірностям вчинення і формам, у яких воно може проявлятися. До тренінгу долучилися 12 представниць місцевих закладів освіти, які порушували питання, що їх хвилюють. Також у тренінгу взяли участь представниці ювенальної превенції — інспекторки СЮП ВП ХРУП ГУНП в Хмельницькій області, старший лейтенант поліції Ірина Устименко та лейтенант поліції Яна Козак, керівниця мобільної бригади 53.1 Фонду ООН у галузі народонаселення Юлія Мельник та соціальна фахівчиня мобільної бригади 53.1, завідувачка сектору «Старокостянтинівське бюро правової допомоги» Олена Шмагалова.

Лідерки учнівського самоврядування збагатили власні знання та заглибились у тематику домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Особливу увагу приділено правам та обов’язкам неповнолітніх і доступним для них способам запобігання домашньому насильству. Підлітки дізнались про законодавчі аспекти, які захищають, особу, що постраждала від домашнього та гендерно зумовленого насильства, зокрема, якщо особа є неповнолітньою.

Опрацьовано тему відповідальності кривдників(-иць), яка передбачена законодавством. Представниці ювенальної превенції допомогли учасницям тренінгу зрозуміти алгоритм реагування неповнолітньої особи у випадках імовірної загрози вчинення насильницьких дій стосовно них та проінформували про правила особистої безпеки, як ефективного інструменту запобігання небезпечних ситуацій. Заразом, учасниці заходу ознайомились із роботою мобільної бригади та функціями, які вона виконує. Підлітки перейнялися важливістю соціально-психологічної допомоги, яку фахівчині мобільної бригади надають постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства. Учасницям особливо запам’ятався розбір кейсу, пов’язаний із домашнім насильством, у вирішенні якого визначну роль зіграла поінформованість неповнолітнього мешканця громади та його стійка позиція щодо недопустимості замовчування випадків насильницьких діянь.

Наприкінці тренінгу учасниці, єдиною командою, завершили розробку буклетів «Гендерні стереотипи=насильство», які спрямовані на подолання гендерних упередженьу молодіжному середовищі.

Захід провели у межах проекту «#Небайдужі», який реалізується у співпраці Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine та ГО « Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Канади.

Думки, погляди та рекомендації, висвітлені у цій публікації, не обов’язково відображають офіційну політику та позицію UNFPA або партнерів.

IMG 8442

IMG 8361

IMG 8235

IMG 8061

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.