Кризовий центр

1

У продовження реалізації проєкту «Небайдужі» психологині Старокостянтинівського міського Кризового центру Тетяна Калініна та Ольга Пакалюк 28 вересня провели черговий освітній тренінг «Обличчя домашнього насильства», у якому взяли участь 16 представниць закладів освіти міста.

Було окреслено ознаки, які відрізняють конфлікт від домашнього насильства. Спільно із учасницями визначили стратегії екологічного вирішення конфліктів.

Використовуючи отриману на попередніх тренінгах інформацію та аналізуючи ситуації, з якими стикалися учасниці, група склала психологічний портрет кривдника(-ці). Учасниці виокремили «червоні прапорці», які сигналізують про те, що імовірний(-а) партнер(-ка) схильний(-а) до насильницької поведінки та неконтрольованої агресії.

У другій частині тренінгового заняття, виконуючи практичну вправу «Історія Каті», дівчата-учасниці отримали власний унікальний досвід занурення у життя постраждалої від домашнього насильства жінки. Це допомогло зрозуміли наскільки важко розірвати насильницькі стосунки, особливо, якщо людина знаходиться у них вже тривалий час.

Обговорюючи вправу, підлітки дійшли згоди, що фрази, які часто говорить оточення постраждалій: «Чому ти так живеш?», «Чому ти не підеш від чоловіка?», сприймаються, ніби знущання та насмішка, тим самим погіршуючи важке становище людини. Окрему увагу тренерки звернули на визначну роль суспільної думки та ставлення людського кола до особи, що потерпає від насильства. Адже, без сумніву, саме це може стати рятівним колом, або навпаки — додатковим вантажем на плечах постраждалої.

На завершальному колі деякі учасниці поділилися власними переживаннями та досвідом, із яким їм довелося стикнутися. Група підтримала кожну та розділила її тягар. Учасниці зауважили, що на деякі речі та ситуації подивилися під новим кутом і в них з’явилося чимало інформації для подальших роздумів.

Захід проведено у межах проекту «#Небайдужі», який реалізується у межах співпраці Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Канади.

Думки, погляди та рекомендації, висвітлені у цій публікації, не обов’язково відображають офіційну політику та позицію UNFPA або партнерів.

2

4

5

7

8

9

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.