Управління соціального захисту населення
Інформація для внутрішньо переміщених осіб Старокостянтинівської міської територіальної громади
 
Які документи необхідні для оформлення довідки та допомоги на проживання ВПО?
Офлайн
Для подання заяви потрібно мати при собі документи, що посвідчують особу та засвідчують реєстрацію особи в населеному пункті, що був окупований або де ведуться активні бойові дії.
Подати заяву офлайн можна:
 у ЦНАПі нашої громади, де безпосередньо знаходиться внутрішньо переміщена особа;
через Управління соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради;
через уповноважену особу виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.
 
Онлайн
Заяву через застосунок Дія можна подати у кілька кліків. Для цього потрібно авторизуватися та обрати послугу «Допомога для ВПО». У застосунку послуга комплексна: отримання довідки ВПО та виплати.
Для того, щоб скористатися послугою, у застосунку має відображатися картка платника податків та один з паспортів:
- ID-картка або
- закордонний біометричний паспорт.
Це пов'язано з тим, що особисті дані для формування заяви отримуються саме з біометричних паспортів. Водночас, щоб отримати довідку ВПО для дитини до 14 років, у застосунку одного з батьків, який оформляє послугу, має відображатися свідоцтво про народження дитини.
Зверніть увагу, під час подачі заяви, потрібно поставити відмітку щодо подачі заяви і на дітей.
Нагадаємо, що допомога на проживання ВПО надається щомісяця у розмірі:
• 2000 грн на дорослу людину;
• 3000 грн на дитину або людину з інвалідністю.
 
 
Подав/подала заяву на допомогу для ВПО у застосунку Дія, але отримав «відмовлено»?
Після подачі заяви на отримання допомоги для ВПО, заява направляється для опрацювання. Як тільки заяву буде опрацьовано та прийнято рішення, у застосунку Дія зміниться статус поданої заяви на відповідний результат.
Звертаємо увагу, що Дія є технічним адміністратором послуги щодо подачі заяв онлайн. Дія не опрацьовує заяви та не призначає виплати.
Увага: якщо ви отримали відмову через застосунок, то рекомендуємо звернутися до управління соціального захисту населення виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради, щоб дізнатися більше деталей щодо поданої вами заяви.
Якщо вам в УСЗН відмовились допомогти чи не надали інформацію та подальшого алгоритму дій ви можете звернутися за роз'ясненнями до Національної сервісної служби України за номером 044 289 8789.
 
Коли я отримаю кошти по допомозі на проживання для ВПО?
Якщо ви подали заяву на отримання допомоги на проживання для ВПО та вам було призначено виплати, то варто очікувати на зарахування коштів.
Строк зарахування залежить від того, коли Ощадбанк за поданням Мінсоцполітики перерахує кошти у ваш банк. Щойно це відбудеться, кошти будуть зараховані на рахунок, який ви вказали під час подачі заяви.
Важливо: якщо ви подали документи на допомогу проживання ВПО і більше 2-х місяців не отримуєте допомогу обов’язково зверніться до УСЗН, де оформлювали довідку ВПО та допомогу. Бувають випадки, коли Банк не може зарахувати кошти на рахунок отримувача із-за помилки в оформленій заяві.
 
Чи не скасовується виплата, якщо я змінив місце проживання у застосунку Дія ?
Якщо ви подали заяву на зміну фактичного місця проживання через застосунок Дія та при цьому отримували щомісячні виплати від держави для внутрішніх переселенців, то допомога надалі продовжуватиметься без додаткового звернення до органів соціального захисту населення.
Разом з тим, якщо у вас виникнуть додаткові питання щодо нарахування виплат, варто звернутися до УСЗН вже за новим місцем фактичного проживання.
 
 
Отримував допомогу на проживання для ВПО, переїхав змінив адресу на проживання через Дію і вже другий місяць не отримую допомогу. Як вирішити цю ситуацію та куди звернутися ?
Необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за новим місцем реєстрації як ВПО. Це можна зробити як особисто так і поштою.
Дізнатися точні контактні дані УСЗН можна на сайтах Обласних державних адміністрацій/ Обласних військових адміністрацій через Департаменти соціального захисту населення —https://cutt.ly/e8hA54w
 
Якщо повернувся додому (раніше покинутого місця проживання), чи повинен я змінювати місце перебування в Дії ?
Якщо ви повернулися додому (раніше покинутого постійного місця проживання), то потрібно подати заяву на скасування довідки ВПО через застосунок Дія або звернувшись до органу соцзахисту населення.
Зверніть увагу, вам не потрібно змінювати адресу фактичного місця проживання в Дії, потрібно просто знятися із обліку внутрішньо переміщених осіб. Однак, якщо виникатимуть додаткові питання, за консультацією рекомендуємо звернутися до УСЗН.
 
❗️ Важливо: Якщо ви скасуєте довідку ВПО, то разом з цим припиняються виплати та пільги, які з цим пов'язані. Також, поновити довідку ВПО ви зможете, якщо знов будете змушені переїхати в іншу область з території, де ведуться активні бойові дії або тимчасово окупованої території.
 
Отримав повідомлення в Дії «Довідку ВПО не скасовано». Чому та що робити? У яких випадках таке може статися ?
Такий статус виникає у зв'язку із відмовою щодо вашої поданої заяви. На жаль, довідку внутрішньо переміщеної особи скасувати не вдалося. Радимо звернутися до УСЗН для того, щоб дізнатися причини відмови та якнайшвидше скористатися послугою.
У разі наявності запитань ви також, можете, звернутися до найближчого відділення УСЗН. Дізнатися точні контактні дані УСЗН можна на сайтах Обласних державних адміністрацій/ Обласних військових адміністрацій через Департаменти соціального захисту населення — https://cutt.ly/e8hA54w
 
 
 
Чи потрібно чоловікам-переселенцям після зміни фактичного місця проживання у довідці ВПО, ставати на військовий облік ?
Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі вибуття в іншу місцевість повинні прибути до відповідних органів для зняття з військового обліку та в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання стати на військовий облік. Для зняття та постановки на військовий облік, потрібно прибути особисто та мати із собою паспорт громадянина України і військово-обліковий документ.
Дане питання регулюється відповідно до Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджених постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» — https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%BF#Text  
 
 
 Хочу припинити отримання допомоги на проживання, але без припинення перебування на обліку ВПО?
Для того, щоб це зробити, вам необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації як внутрішньо переміщеної особи із заявою про відмову від допомоги, в якій вказати ПІБ, РНОКПП, номер довідки про взяття на облік ВПО (як особисто так і поштою).
Зверніть увагу! Якщо ви скасуєте довідку ВПО через застосунок Дія, то вас буде знято із обліку ВПО та припиняться виплати, які з цим пов'язані.
 
 
Уряд удосконалив механізм призначення допомоги на проживання для ВПО
 
  Допомога на проживання для ВПО – один з найбільш важливих інструментів для підтримки внутрішньо переміщених осіб. Тому Мінсоцполітики працює над удосконаленням механізму її призначення, забезпеченням дієвої підтримки і допомоги для тих, хто опинився у складних життєвих обставинах, а також сприянням їх інтеграції у нових громадах:
21 листопада Кабінет Міністрів на своєму засіданні вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку та виплат на проживання для ВПО.
Зокрема:
внутрішньо переміщені особи, які звертаються вперше за допомогою та перебували за кордоном понад 30 днів і повернулись в Україну, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну.
внутрішньо переміщеним особам, які повернулись в Україну після 01.08.23 р., але раніше втратили допомогу через перебування за кордоном понад 30 днів, виплату призначитимуть за особистим зверненням. Це можливо через 15 робочих днів після повернення в Україну, виплата призначатиметься на 6 місяців;
ВПО, які після 1 серпня 2023 змушені були повторно покинути свої домівки через обов’язкову/примусову евакуацію (в т.ч. через підрив окупантами Каховської ГЕС) зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців.
якщо людина відмовилась від виплати, допомога на проживання буде призначатися повторно, якщо:
- після припинення виплати допомоги, житло людини було знищено або пошкоджено;
- людина повторно перемістилася з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих рф, перелік  яких затверджено Мінреінтеграції.
Також у допомозі на проживання для ВПО запроваджено додаткові інструменти стимулювання внутрішньо переміщених осіб працездатного віку до працевлаштування.
  Зокрема, для тих ВПО, яким допомога призначатиметься з моменту ухвалення цих змін, та які є працездатного віку, але не працюють, протягом трьох місяців після призначення допомоги потрібно буде або стати на облік в Державну службу зайнятості, або отримати іншу допомогу за програмами Мінекономіки щодо працевлаштування, або ж працевлаштуватися, зареєструватися як ФОП чи отримати ваучер на навчання тощо.
Нагадаємо, що за рахунок державного бюджету вже виплачується компенсація роботодавцю за працевлаштування ВПО. Центри зайнятості займаються пошуком вакансій для ВПО. Є можливість отримати ваучер на навчання, і завдяки цьому отримати, наприклад, перепідготовку за іншою професією, здобути ступінь магістра на основі вищої освіти за іншою спеціальністю тощо.
  Водночас, норма щодо необхідності сприяти своєму працевлаштуванню під час отримання допомоги на проживання для ВПО не поширюється на осіб з інвалідністю, осіб з тяжкою хворобою дітей, тих, що здійснюють догляд за особою, надають соціальні послуги чи мають інші обгрунтовані причини, чому вони не можуть працевлаштуватись на даний момент.
2-22-01-2024.jpg

 1-22-01-2024.jpg

 
 
 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.