Головна

26 квітня на території Меморіального комплексу відбулося урочисте покладання квітів, приурочене трагедії на Чорнобильській атомній електростанції. Біля знаку "Мирний атом", встановленого на місці пам'ятного каменю, зібралися старокостянтинівці, щоб вшанувати ліквідаторів наслідків техногенної аварії.

Захід відбувся за участі представників виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради, ліквідаторів та членів громадської організації "Союз Чорнобиль України".

Заступник міського голови Володимир Богачук наголосив, що 26 квітня 1986 року на карті світу з'явилася територія, яка стала пам'яткою трагедії – Чорнобильська зона. Ми маємо пам’ятати трагічні сторінки нашої історії, щоб упередити та унеможливити їх в майбутньому, адже сьогодні ми теж переживаємо моменти витривалості та стійкості. Низький уклін ліквідаторам від нас усіх.

1 2

1 1

1_3.jpg

1_4.jpg

1_5.jpg

1_6.jpg

1_7.jpg

1_8.jpg

Щорічно 26 квітня відзначаються роковини трагедії на Чорнобильській АЕС, катастрофі присвоїли 7 балів з 7 можливих за міжнародною шкалою ядерних подій (INES), що зробило її найбільшою техногенною катастрофою на Землі.
В результаті аварії на Чорнобильській АЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-році. Загальний викид радіоактивних матеріалів склав 50 мільйонів кюрі. Фактично розірвалося 500 атомних бомб. Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли до Ірландії. Повний розпад елементів (плутоній-239) забруднених територій відбудеться через 24500 років. Богу дякувати що близько 97% радіоактивних речовин залишилися в напівзруйнованому саркофазі ЧАЕС.
Найбільше від катастрофи постраждали діти та підлітки, особливо діти у віці до 7 років. Головним джерелом опромінювання був радіоактивний йод (йод-131), який впливав в першу чергу на щитовидну залозу. За даними міжнародної організації «Грінпіс» - аварія в Чорнобилі стала причиною смерті від раку близько 90 тисяч осіб по всьому світу.
Витік радіації перекрасив ліс поблизу Чорнобильської АЕС в яскраво-рудий колір та отримав народну назву «Рудий ліс». Хто вважає що Україна не ядерна держава то Рудий ліс про це нагадав. За даними інтернет видань всі російські окупанти , які були у в рудому лісі вже повмирали від променевої хвороби. Україна підписала меморандум з МАГАТЕ про контроль над переміщенням ядерних матеріалів. Ядерні матеріали, відходи, різні компоненти це теж «ядерна зброя» тільки не в чистому вигляді. Різні експерименти окупантів над Запорізькою АЕС можуть спричинити непоправні наслідки світового маштабу.
Сьогодні в Старокостянтинівській міській громаді проживає 206 осіб (учасники ліквідації наслідків на ЧАЕС, учасники ліквідацій на ядерних об’єктах, потерпілі від Чорнобильсбкої катастрофи) 36 дітей які постраждали від наслідків катастрофи, та 40 вдів, чоловіки яких відали життя ліквідовуючи наслідки Чорнобильської аварії.
Точне число жертв катастрофи в Україні та світі так і не встановлене. В грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу. Щодня в цей день проходять пам'ятні заходи, виставки та вшанування героїв.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.