Головна

1

У Старокостянтинові на будівлі міжшкільного навчально-виробничого комбінату відкрито меморіальну дошку відомому українському актору, театральному режисеру, видатному земляку Володимиру Голоті.

Володимир Васильович Голота народився 5 липня 1939 р. в селі Лажева Старокостянтинівського району Хмельницької області в сім'ї вчителів.

Закінчив відділ Рівненського державного педагогічного інституту. Працював в Рівненському обласному музично-драматичному театрі, а далі у Хмельницькому музично-драматичному театрі, в цьому ж році вступив до Київського державного інституту театрального мистецтва на режисуру драми. Дипломною роботою Голоти була постановка п’єси «Максим Перепелиця» Івана Стадника. Після цієї прем’єри його запросили на постійну роботу в Одеський державний український театр. Працював редактором Одеської студії телебачення. Захистив кандидатську дисертацію на тему «Режисерське мистецтво в Одеському державному українському музично-драматичному театрі. В 1990 р. через погіршення здоров’я Володимир Володимирович перейшов в Одеський університет ім. І.І.Мечнікова до новоутвореної кафедри українознавства.

Головним змістом всього життя Володимира Голоти було театрознавство. Після закінчення філологічного факультету він виступав, як театрознавець на сторінках Рівненської обласної газети, друкував свої статті у Хмельницькій обласні газетім′янець-Подільського театру ім. Петровського в роки війни, творчі портрети акторів Хмельницького театру.

Володимир Васильович 25 років був театральним критиком. Його ім’я не сходило зі сторінок Одеської періодики. З 1987 р. наполегливо працював над працею «Театральна Одеса». Його монографія вийшла в 1990 р., Ця книга і зараз слугує історикам, літераторам, шанувальникам театрального мистецтва – всім, хто цікавиться культурою нашої країни.

Нова історична реальність – незалежність України окрилили В.Голоту. Після виходу праці «Театральна Одеса» він розпочав підбирати матеріали для напису нової праці «Український театр в Одесі ХІХ-ХХ ст.», як тему докторської дисертації, яку він так і не встиг написати. В 1986 р. лікарі діагностували Володимиру Голоті страшну хворобу, виставивши термін 8-9 років життя. В 1996 року 18 лютого на 57 році життя В.В.Голота помер.

Його праці досліджують та використовують театрознавці до сьогодні.

Право почесно відкрити меморіальну дошку було надано керуючому справами виконавчого комітету міськоїради Наталії Шабельник та брату Володимира Голоти Анатолію Голоті.

2

3

4

5

 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.