Головна
Американський білий метелик – багатоїдний шкідник, що пошкоджує понад 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур, особливо полюбляє шовковицю, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева. Основна ознака пошкодження – наявність на деревах білих павутинних гнізд. Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. У міру зростання гусені і недостачі їжі в середині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2 м. Якщо вчасно не допомогти рослині, окупованій білим американським метеликом, вона загине. Ці комахи літають вночі, тому мають мало природних ворогів, метелики переміщуються швидко і на великій відстані. Гусінь білого американського метелика коричневого кольору, бархатиста, з чорними цятками по всьому тілу, пухнаста. Лялечки шкідника зимують в корі дерев, в стеблах сухих рослин, під грудками землі і навіть у будівлях! Словом, зими цьому шкіднику не страшні, навіть з сильними морозами. Метелики з’являються на весні, в період цвітіння фруктових дерев. У травні-червні метелики активно відкладають яйця, а вже через пару тижнів з них виходить гусінь, яка буквально зжирає листяну частину дерева. Гусінь американського білого метелика живе колоніями – це ті самі «кубла» з павутини, які ми бачимо на уражених шкідником деревах. 40, а то і 50 днів гусінь нищить все на своєму шляху, і лише потім заляльковується. Вже в липні з’являється наступне покоління метеликів, самки другого покоління ще плодовитіші, одна особина відкладає 2500 яєць! Гусінь другого покоління об’їдає дерева до самої осені. І саме зараз проходить заляльковування гусені: в тріщинах під корою дерев, в сухому листі, рослинних рештках, тріщинах будівель, парканів, у ґрунті (на глибині 1,5-3 см).
Заходи боротьби
Слід звернути увагу на те що, боротьба з АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону у населених пунктах, а також з технічних причин – для обприскування дерев необхідна спецтехніка , а ще гусениці старших віків є захищеними від деяких пестицидів.
На сьогодні єдиним інсектицидом, який прямо вказує на використання в боротьбі з американським білим метеликом є Карате 050 ЕС, к.е. (лямбда-цигалотрин, 50 г/л). Препарат застосовують для обробок неплодоносних садів, декоративних насаджень і лісосмуг в розрахунку 0,2-0,4 л/га. Обприскування проводять в період вегетації двічі. Однак боротись з гусеницями метелика можна також іншими системними інсектицидами такими як наприклад «Актара», «Дурбасан» чи «Золлон».
Механічні: знищення шкідника проводити шляхом обрізання та спалювання гнізд з личинками перших віків, та збирання лялечок, яких слідшукати у всіх щілинах дерев, парканів, стін, під камінням і цеглинами, які лежать навколо ураженого дерева, під відсталою корою на стовбурах дерев, в старих зім’ятих павутинних гніздах, перекопування грунту в проекції крони. Гілки з гніздами обрізають і спалюють. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють.
Біологічний метод доцільно застосовувати в населених пунктах проти гусениць молодших віків(1-3) і -за відсутності опадів протягом 3-5 днів; (для боротьби з АБМ на деревах - біоінсектицид Скарадо- М, на кущах – Актофіт, КЕ, а Бітоксибацилін-БТУ – овочі закритого грунту) слід зауважити, що біологічні препарати діють повільніше ніж хімічні.
При проведені обробок хімічними і біологічними препаратами суворо дотримуйтесь правил та норм застосування цих препаратів.
 
243347143 227866439379117 5161437009743655413 nДержавний
фітосанітарний інспектор
Головного управління Держпродспоживслужби в
в Хмельницькій області О. КОСТЕЦЬКА.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.