Головна

12 03 2021 джоляріСьогодні управлінням з розвитку аграрного сектору та сільських територій проведено семінар для пасічників, аграріїв та органів місцевої влади щодо запобігання  випадків масових отруєнь бджіл  при проведенні  весняно-польових  робіт  з використанням агрохімікатів,  безпечного  застосування  засобів захисту рослин  та недопущення  порушень  законодавства  у галузі бджільництва.

 Головна мета семінару - спільними зусиллями узгодити порядок  взаємодії  бджолярів  та сільгоспвиробників  в межах чинного законодавства.

У семінарі взяли участь заступник міського голови Олег Борикін,   начальник управління з розвитку аграрного сектору та сільських територій Іван Овчар, начальник Старокостянтинівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Марія Міцкевич, начальник Старокостянтинівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Олександр Чернюк, також у семінарі взяв участь заслужений працівник сільського господарства  «Почесний пасічник України», видавець журналу «Пасічник» - Горелік Олексій Михайлович, представники сільськогосподарських підприємств,  пасічники громади.

В ході роботи розглянули питання:

1.Про порядок реєстрації пасік та проведення щорічних протиепізоотичних заходів на пасіках.

2.Про вимоги до транспортування, зберігання та застосування пестицидів.

3.Основні вимоги законодавства "Про захист рослин".

4.Про методи та засоби боротьби з хворобами бджіл,  видачу ветеринарно-санітарного паспорта пасіки.

5.Про проблеми розведення бджіл та  перспективи розвитку бджільництва.

Учасникам семінару було роз’яснено, що відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво», державна реєстрація є обов’язковою для суб’єктів господарювання, які займаються утриманням та розведенням бджіл, виробництвом і первинною переробкою продуктів бджільництва в частині дотримання вимог чинного законодавства у сфері бджільництва.

Власники пасік повинні виконувати вимоги законодавства України з питань бджільництва.

Недотримання даних вимог значно ускладнює або ж унеможливлює позитивне вирішення спірних питань, що можуть виникнути під час ведення господарської діяльності. Наголошено –  якщо пасіки не зареєстровані , то юридично їх не існує, і у випадку отруєння бджіл, крадіжки, стихійного лиха та ін., довести розмір завданої шкоди неможливо.

Керівникам агроформувань району наголошено, що відповідно до статей 30 та 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин (ЗЗР) для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації та і інший спосіб попередити про це пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ.

Обговорено спільний алгоритм дій у випадку  масових отруєнь бджіл.

Присутні мали нагоду отримати відповіді на поставлені запитання, а також додаткові роз’яснення та рекомендації.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.