Головна

18 02 2022 ювіляр

18 лютого Почесний громадянин міста Старокостянтинів, ветеран Другої світової війни Чайка Іван Антонович святкує свій 100-річний ювілей.

Міський голова Микола МЕЛЬНИЧУК, від себе особисто та від імені депутатського корпусу міської ради привітав ювіляра зі святом.  Зазначив, що Чайка Іван Антонович є прикладом для наслідування усім старокостянтинівцям. Він пережив війну, повоєнні лихоліття, мужньо подолав чимало життєвих випробувань. Був мужнім та рішучим у боротьбі із ворогом,  наполегливо працював у часи відбудови, своєю працелюбністю гуртував навколо себе однодумців, з теплотою та ніжністю створив міцну сім'ю, виростив та виховав двох дітей, має четверо онуків та четверо правнуків. Він є прикладом для наслідування підростаючому поколінню.

 
Коротка біографічна довідка:
Чайка Іван Антонович народився 18 лютого 1922 року в українській сім'ї хліборобів і козаків. Від самого народження, Іван Антонович живе в хатині, де жили його дід з бабою, а згодом батьки. Ще будучи дитиною, завжди тягнувся до знань, вдалося закінчити шість класів.
З 14 років почав працювати – вантажив вагонетки на кагатному полі цукрозаводу, де була залізна дорога. На одному підприємстві – Старокостянтинівському цукровому заводі пропрацював до пенсії від різноробочого до кращого токаря заводу.
Іван Чайка пройшов 1 Український фронт, Сталінградський фронт, Південний фронт, служив у 11 гвардійській морскій стрілковій бригаді, 16 та 78-й штурмових інженерно-саперних бригадах.
Ветеран нагороджений багатьма бойовими орденами і медалями. Іван Антонович Чайка – учасник Параду Перемоги, який пройшов 24 липня 1945 року.
28 грудня 1946 року гвардії старший сержант Іван Чайка повернувся додому, де його зустріла мати, друзі, родина. Батько помер у 1942 році, бо мав важку недугу. Мати Івана Антоновича була довгожителькою, прожила 101 рік.
Знову пішов працювати на рідний завод токарем. Його доля – дівчина Ніна – теж працювала на цукрозаводі. Але зустрів її не там, а на центральній вулиці тодішнього Старокостянтинова – Олександрівській. Вони разом вже 67 років. Виховали двох дітей – Олексія, що став військовим, та Надію, яка з чоловіком живуть у хаті разом з батьком і матір’ю. Подружжя Чайок мають чотирьох онуків і чотири правнука.
Під час роботи на цукровому заводі Іван Антонович зробив чимало раціоналізаторських винаходів, за що його нагородили орденом.
Іван Антонович Чайка – Почесний громадянин Старокостянтинова та єдиний відмічений в книзі «Люди Победы».

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.