Головна

DSC 1590

24 липня відбулася цікава зустріч у нашій громаді. Із далекого італійського Мілану до Старокостянтинова завітала Марічка Забіяка — племінниця керівника групи ОУН Івана Ліщинського.

Ліщинський

Ця група діяла на теренах Старокостянтинівського, Красилівського та Остропільського районів. Окружний провідник ОУН по Камянець-Подільській області «Скоб» наказав групі Ліщинського перейти і заснуватися у Старокостянтинівському районі. Прибувши на місце, підпільники почали енергійну діяльність. Зблизилися з симпатиками руху і облаштували чотири конспіративних квартири. Одну з них згодилася утримувати колгоспниця Станіслава Киричук у с. Сковородки, жінка 50-ти років, полька за національністю. Із нею мешкала донька Марія, 1932 р. н., а другу доньку - Надію, 1933 р. н. «совєти» вивезли на роботу в Донбас. У Сковородках ще одну конспіративну квартиру утримувала Пелагея Дячук, яка проживала разом із племінницею Марією і її чоловіком Василем. Від вересня 1951 р. у Сковородках повстанці перебували тижнями і більше. За допомогою Дячуків налагодили шифроване листування зі «Скобом». Також підпільники мали квартиру і криївку в с. Веснянка (Свинна) у Олени Кравчук (1938 р.), де вперше побували в серпні 1951 р., восени квартирувалися в криївці по 2-3 тижні. Олена Кравчук також допомагала підпільникам із листуванням. Ще одна криївка, якою вони користувалися, була і в урочищі Жеребки (Підгірне). На Старокостянтинівщині були й інші такі квартири, але ними група користувалася менше. Встигли організувати такі квартири у селах Лажева, Сушки, Берегелі, Сахнівці де важливою квартирою була оселя Архипа Стопнюка. А на квартирі у с. Морозівка господиня оселі на другий раз не впустила повстанців і про їх відвідини заявила у райвідділ МДБ. У 1952 р. радянські каральні органи на Хмельниччині розпочали «зачистки» підпільних груп. Внаслідок зради окружного керівника ОУН «Скоби» ця група повстанців була ліквідована повністю в лютому 1952 р., а до березня 1954 р. були ліквідовані такі групи по області.

Родичка Ліщинського Марічка Забіяка родом із Тернопільщини, а в Мілані очолює громадсько-культурну організаціію «Відроджена Україна» і є координаторкою української суботньої школи. На це українська громада в Італії зважилася задля збереження своїх традицій і мови, що особливо актуально сьогодні, коли багато українців, шукаючи прихистку від війни, опинилися і в Італії. Пані Марічка розповіла, що навчання у школі, звісно ж, — українською мовою. Серед предметів, які вивчають діти суботньої школи в Мілані: українська мова та література, історія України, українознавство. Є також уроки музики, хореографії, заняття з психологом.

Під час нетривалого перебування на Старокостянтинівщині, Марічка Забіяка відвідала історико-культурний центр-музей «Старий Костянтинів» і Свято-Троїцька церкву — родинний храм князів Острозьких у Старокостянтинові. На завершення зустрічі пані Марічці вручили сувенірну продукцію і книги про Старокостянтинівщину, а також символічний подарунок — революційний прапор ОУН.

DSC 1492

DSC 1506

DSC 1520

DSC 1528

DSC 1534

DSC 1544

DSC 1558

DSC 1564

DSC 1568

DSC 1579

DSC 1594

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.