Головна

Як допомогти лебедям взимку?snimok.PNG

Щозими стурбовані громадяни cпостерігають перебування лебедів у зимовий період на водних об’єктах, які з певних причин не відлетіли в теплі краї.

Причини і мотиви такої поведінки птахів різні. За свідченнями орнітологів, лебеді належать не до мігруючих видів птахів (тих, які відлітають наприкінці літа – на початку осені далеко на південь), а до кочових. Далеко вони не відлітають, але протягом холодного сезону переміщуються на певні відстані в пошуку місця, придатного для тимчасового перебування. Деякі самці не відлітають на зимівлю, щоб навесні першими зайняти кращі місця для гніздування, йдуть на усвідомлений ризик. Не відлітає і ослаблена, хвора частина птахів.

Варто зазначити про специфічний кровообіг у лебедів. Це дає змогу зовсім не мерзнути навіть за сильного морозу, та дозволяє сидіти на кризі, не відчуваючи дискомфорту.

Птахам взимку холод не страшний – складніше їм перенести голод. В пошуках корму лебеді, власне, і кочують.  Однак природоохоронці запевняють: лебідь - це дикий птах і може сам про себе подбати. А отже, годувати його - не варто.  Для мешканців міста  важливо знати, що лебедів і качок не можна годувати хлібом,   від нього починається ентерит  (запалення слизової оболонки тонких кишок). Вони охоче їдять зерно, овес, кукурудзу, терті овочі та розмочене у воді сіно.

Ми повинні пам’ятати, що допомагати необхідно, не нашкодивши птахам та не нехтуючи власною безпекою.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.