Головна

Вірус грипу передається не лише повітряно-крапельним шляхом, а й повітряно-пиловим. Вірусні частинки переносяться повітрям від хворої людини до здорової під час кашлю, чхання, та й просто розмови. Осідають на різних поверхнях, звідки з частинками пилу можуть потрапляти у верхні дихальні шляхи оточуючих. Хвора навіть на легку форму грипу людина становить небезпеку для оточення протягом усього періоду прояву симптомів — в середньому приблизно сім днів.

Для профілактики захворювання на грип варто частіше мити руки (грип передається і через брудні руки), уникати великого скупчення людей, регулярно провітрювати приміщення, намагатися не чіпати руками очі, ніс і рот.

Важливо вести здоровий спосіб життя — висипатися, гуляти, віддавати перевагу здоровій і збалансованій їжі, багатій на вітаміни. Це чудові засоби для профілактики грипу, вони також допоможуть організму боротися з будь-якими інфекціями.

Уникайте контакту з хворими і намагайтеся не підходити до хворого ближче як на метр. При контакті з хворим на грип слід вдягати маску. Маска — вельми дієвий спосіб захисту — якщо її носить людина, яка доглядає за хворим на грип, або сам хворий. А ось постійно носити маску в громадських місцях не варто — користі в тому дуже мало.

Закривайте ніс і рот під час кашлю та чхання, використовуючи одноразові носовички.

Вакцинація забезпечує захист і є сьогодні найдієвішим засобом для профілактики грипу. Важливий момент: вакцинація як засіб профілактики від грипу не дає 100-відсоткової гарантії, що людина не захворіє. Щеплення не є панацеєю. Проте вакцинована людина перенесе захворювання легше і не помре через ускладнення.

Не займайтеся самолікуванням. При перших проявах захворювання — зверніться до лікаря.

Доказів, що полівітаміни діють щодо запобігання простудних захворювань, наразі не знайдено. Виняток — вітамін D, який синтезується у шкірі, але для цього потрібен холестерин і сонячне світло. Цей вітамін відповідає за багато процесів в організмі людини — наприклад, міцність наших кісток. Також він має доведену ефективність у профілактиці грипу та застуди.

Хто найчастіше має дефіцит вітаміну D? Ті, хто мало буває на свіжому повітрі; любителі користуватися сонцезахисними кремами навіть взимку (засоби із захистом SPF-30 зменшують вироблення вітаміну D на 95%); ті, хто рідко їсть продукти, багаті на цей вітамін; люди старші за 60.

Багато сонячного вітаміну міститься в печінці тріски, яєчних жовтках, вершковому маслі, морській рибі, в незнежирених молочних продуктах.

Є дослідження, які свідчать, що вітамін С на 15% скорочує тривалість ГРВІ. Однак не у випадку перевищення дози в 75‒90 мг вітаміну. Тому якщо вірите в силу вітаміну С для профілактики грипу та ГРВІ — приймайте. Але візьміть до уваги: вживання більш як двох грамів вітаміну С на добу може спричинити нудоту, блювоту і діарею, печію і головний біль, а також безсоння.

Оксолінова мазь не допомагає. Якщо якоюсь маззю ви намажете зовнішні носові ходи, вірус однаково проникатиме. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом. Він осідає крапельками на порошинки, які ми вдихаємо. Намазавши ніс, ви, навпаки, прибираєте існуючі захисні механізми.

Якщо профілактика від грипу не допомогла і ви захворіли — залишайтеся вдома.

Так ви мінімізуєте ймовірність ускладнень і не заразите грипом оточуючих. Дотримуйтесь постільного режиму. При перших симптомах захворювання викличте лікаря. Виконуйте всі призначення лікаря, приймайте ліки, особливо антивірусні, строго за схемою. Треба пройти повний курс прийому препаратів, навіть якщо вам здається, що ви вже здорові.

image

З повагою, Оксана ВОЗНА,

  медичний директор КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД»

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.