РС ГУ ДСНС

Навчання на курсах цивільного захисту ст.1

Навчання на курсах цивільного захисту ст.2

 Старокостянтинівський РС ГУ ДСНС України застерігає !


Працівниками Старокостянтинівського РС ГУ ДСНС України для недопущення нещясних випадків у зимовий період проводить рейдові чергування на місцях підводної ловлі риби та місцях скупченнякатання на ковзанах, розповідаються правила поведінки на водних об’єктах у зимовий час. Так працівниками від 06.01.2015 року щоденно на місцях проводяться обходи рятувальниками з врученнями відповідних буклетів. Але цього не достатньо, для того щоб не затмарювати свята необхідно на самперед вашої уважності та обережності Старокостянтинівський РС ГУ ДСНС України хоче ще раз нагадати вам, заходи безпеки на льоду
• Знайдіть для початку стежку або сліди на льоду. Якщо їх немає, позначте з берега маршрут свого руху.
• Подивіться заздалегідь, чи немає підозрілих місць:


o лід може бути неміцним біля стоку води (наприклад, із ферми або фабрики);
o тонкий або крихкий лід поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у лід;
o обминайте ділянки, покриті товстим прошарком снігу - під снігом лід завжди тонший;
o тонкий лід і там, де б'ють ключі, де швидкий плин або струмок впадає в річку;
o особливо обережно спускайтеся з берега: лід може нещільно з'єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря.
• Візьміть з собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду. Якщо після першого удару палицею на ньому з'являється вода, лід пробивається, негайно повертайтеся на те місце, звідки ви прийшли. Причому перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від льоду.
• Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Інакше вам доведеться з'ясовувати, наскільки добре ви запам'ятали і засвоїли цю пораду.
• Пошукайте, чи немає вже прокладеної лижні, якщо ви на лижах. Якщо немає і вам треба її прокладати, кріплення лиж відстебніть (щоб, у крайньому випадку, швидко від них позбутися), палиці тримайте в руках, але петлі лижних палиць не накидайте на кисті рук. Рюкзак повісьте лише на одне плече, а краще волочіть на мотузці на 2-3 метра позаду. Якщо ви йдете групою, відстань між лижниками (та й пішоходами) не скорочуйте менше, ніж на 5 метрів.
• Пробийте лунки по різні боки переправи, щоб виміряти товщину льоду, (рекомендується відстань між ними п'ять метрів) і проміряйте їх. Майте на увазі, що лід складається з двох прошарків - верхнього (каламутного) і нижнього (прозорого і міцного). Виміряти точну товщину, можна лише знявши спочатку верхній (каламутний) прошарок від снігового, зовсім уже неміцного льоду.
• Безпечним вважається лід: для одного пішоходу - лід зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 сантиметрів; для обладнання ковзанки - не менше 10-12 сантиметрів (масове катання - 25 сантиметрів); масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 сантиметрів.
• Катайтеся на ковзанах лише у перевірених та обладнаних місцях.
• Якщо лід почав тріщати та з'явилися характерні тріщини - негайно повертайтеся. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.
• Твердо засвойте, що зимова підлідна ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил поводження, це диктує багаторічний досвід не самих щасливих рибалок:
o не пробивайте поруч багато лунок;
o не збирайтеся великими групами на одному місці;
o не пробивайте лунки на переправах;
o не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега, яке б клювання там не було;
o завжди майте під рукою міцну мотузку 12-15 метрів;
o тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку.
Якщо ви провалилися на льоду річки або озера

• Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дійте рішуче і не лякайтеся, тисячі людей провалювалися до вас і врятувалися.
• Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне - пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.
• Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.
• Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них. Наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати пов'язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 метра.
• Якщо ви не один, тоді узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому. Дійте рішуче і швидко - постраждалий швидко мерзне в крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу.
• Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.
Будьте уважні та обережні при виявленні що людина потрапила у кригову пастку одразу ж викликайте службу порятунку за номером 101.

 

 

 

 

 

 

**************************************************************************************

    Шановні батьки! Дитина в вогні – що може бути трагічніше та проти природніше. У всіх малюків рано чи пізно з’являється зацікавленість до вогню. Дітей часто захоплює незвичайна його привабливість. Спостерігаючи за діями дорослих,  колі ті користуються сірниками для розпалювання печей, вогнищ, діти намагаються їх наслідувати. Вони використовують вогонь в різних своїх ігрових ситуаціях , а це майже завжди закінчується бідою.


    Безжалісна статистика показує, що в нашій області від пустощів дітей з вогнем кожного року виникає до 100 пожеж. На жаль, є випадки, коли самі діти стають їх жертвами. Проблема загибелі дітей на пожежах  ставить питання про необхідність формування  у них свідомості небезпеки, яку несе вогонь, недопущення гри з сірниками, навчання правилам пожежної безпеки та вірним діям на випадок виникнення пожежі.
    Нещастя відбуваються переважно тоді, коли діти залишаються  вдома самі без нагляду дорослих у закритих квартирах та домівках, де паляться печі або увімкненні в електромережу електропобутові прилади.

    ПАМЯТАЙТЕ!  Небезпечно залишати  малолітніх дітей без догляду, доручати їм розпалювати  багаття, керогази, газові плити, вмикати електроприлади, доглядати за печами, які топляться.

    Шановні батьки, товариші дорослі! Пояснюйте дітям небезпечність ігор з вогнем, правильно організовуйте їх дозвілля, щоб небезпечні ігри з вогнем стали неможливими. Зберігайте сірники та запальнички в недоступних для дітей місцях.

 _________________________________________________________________________________________

 

ДСНС України нагадує громадянам правила дій при виявленні підозрілих та вибухових пристроїв.

Шановні громадяни! У зв'язку з загостренням ситуації у Донецькій та Луганській областях, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до вас з проханням бути пильними та завжди пам’ятати основні правила дій при виявленні підозрілих та вибухових пристроїв.

Для того, щоб вирізнити вибухові пристрої з-поміж усіх інших, варто запам’ятати їхні характерні ознаки:
- предмети є незнайомими або незвичними для цієї обстановки чи території;
- наявність звуків, що лунають від предмету (цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу), миготіння індикаторної лампочки;
- наявність джерел живлення на механізмі або поряд з ним (батарейки, акумулятора тощо);
- наявність розтяжки дротів, або дротів, що тягнуться від механізму на велику відстань;
- предмет може бути підвішений на дереві або залишений на лавці.
 


Найчастіше вибухові пристрої можна виявити у місцях масового перебування людей. Тому, якщо ви побачили підозрілий предмет на вулиці:
-негайно зателефонуйте до Служби порятунку за номером 101 або у відділення міліції за номером 102;
-попередьте перехожих про можливу небезпеку;
-очікуючи на прибуття рятувальників, огородіть чимось небезпечне місце та відійдіть від знахідки на безпечну відстань (100 м). Для огородження скористайся будь-якими підручними матеріалами: гілками, мотузками, шматками тканини, камінням тощо.
 
Якщо ви перебуваєте у громадському транспорті та інших місцях скупчення людей вам необхідно бути особливо уважними та дотримуватись таких правил:
-звертайте увагу на залишені сумки, портфелі, згортки чи інші предмети, у яких можуть бути заховані саморобні вибухові пристрої;
-у разі виявлення підозрілого предмета негайно кнопкою виклику водія, переговорним пристроєм чи іншим способом повідомте про знахідку водія чи правоохоронців;
-не відкривайте знайдені пакети чи сумки, не чіпайте їх та повідомте людей довкола про можливу небезпеку.

 


 
Категорично забороняється:
- торкатися предмету і пересувати його;
- користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);
- заливати його рідинами, засипати грунтом або чимось його накривати;
- торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.
 
Якщо лиха не вдалося оминути і стався вибух, дуже важливо не втратити контроль та не піддаватися паніці:
-спробуйте заспокоїтися та уточнити ситуацію;
-ні в якому разі не користуйтеся відкритим вогнем;
-зі зруйнованого приміщення слід виходити обережно, не торкаючись пошкоджених конструкцій та дротів;
-при задимленні обов’язково захистить органи дихання змоченою хусткою, шматком тканини чи рушником;
-по можливості та наявності необхідних знань і навичок надайте першу домедичну допомогу постраждалим;
-дочекайтеся прибуття представників аварійно-рятувальних служб та у подальшому дійте за їх вказівками;
-якщо вибух стався у громадському транспорті, вам необхідно, насамперед, виконувати всі команди водія чи команди, які оголошуються дистанційно.
 
Пам’ятайте! Одна з основних причин нещасних випадків, пов’язаних з вибуховими пристроями – грубе порушення елементарних правил безпеки. Знешкодити вибуховий пристрій або локалізувати вибух можуть лише підготовлені спеціалісти після виведення людей із небезпечної зони.
 
При виявленні підозрілого предмета, негайно повідомте про це Службу порятунку за номером 101 та правоохоронні органи за номером 102.
 
Довідково. З початку виконання робіт (6 липня 2014 р.) на звільнених територіях Донбасу підрозділи ДСНС виявили та вилучили 32 тис. 203 одиниці боєприпасів, з них – 5 138 артилерійських снарядів, 2673 мінометних мін, 2767 бойових гранат та мін, 545 реактивних боєприпасів та більше 21 тис. інших вибухонебезпечних предметів. Крім того, працівники Служби порятунку виявили та знешкодили 574 спеціально встановлених вибухонебезпечних предмети.
Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 968 адміністративних споруд та будівель, 1 тис. 645,5 га території та 37,5 га акваторії водойм.

Підготовлено за матеріалами прес-служби ДСНС України.

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради
Навчально-консультаційний пункт м.Старокостянтинів
Навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Хмельницької області

 

 

 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.