Головна

28 жовтня в Україні відзначається День визволення України від фашистських загарбників. У Старокостянтинові з нагоди цієї дати о 10.00 год. відбувся мітинг, учасники якого поклали квіти та вінки до Меморіалу Слави. Хвилиною мовчання вшанували тих, хто мужньо боровся і віддав життя за визволення України.
У заході взяло участь керівництво міста та району, працівники управлінь, відділів, керівники, колективи підприємств, установ та організацій, ветерани, громадськість.

Міський голова Мельничук Микола Степанович під час свого виступу відзначив: "Сьогодні Україна відзначає вікопомну дату – 69 річницю звільнення своєї території від останнього гітлерівського окупанта.
То ж з переповненими почуттями подяки від себе особисто, від міського самоврядування вітаю ветеранів Великої Вітчизняної війни, які присутні тут на Меморіалі Слави, які не змогли бути тут, разом з нами, всіх хто мужньо боролися за визволення своєї землі від ненависного ворога із цим незабутнім Днем, Днем 28 жовтня 1944 року, який на віки залишиться в пам’яті кожного українця.
Вічна пам'ять усім бійцям, які полягли, визволяючи нашу українську землю. Вітаю усю громадськість міста і закликаю Вас свято берегти пам'ять про славних солдатів Великої Вітчизняної війни, оберігати і шанувати нині живущих, віддавати належне тим, хто поклав своє життя за те, щоб Україна була незалежною державою.
По українській землі двічі пройшла руйнівна кривава хвиля Великої Вітчизняної війни. 250 українських сіл були спалені окупантами. Ціна перемоги для України вимірюється приблизно від 8 до 10 млн. людських життів, ще майже 2,5 млн. було вивезено на роботу в Німеччину.
В роки війни загинув кожен шостий житель України, колосальними були втрати економічного характеру.
Внесок українського народу в перемогу над фашизмом неоціненний. Близько 2,5 млн. воїнів-українців нагородженні орденами і медалями, більше 2 тис. відзначені званням Героя Радянського союзу.
Українцями були маршали С.Тимошенко, Р.Малиновський, А.Єрьоменко, П.Рибалко, С.Руденко, генерали В.Герасименко, П.Жмаченко, К.Москаленко, Кириленко і інші. Маршали й генерали українського походження очолювали більше половини з 15 фронтів, які діяли в період боротьби з німецько-фашистськими загарбниками. На відзнаку мужності і героїзму українського народу, який захищав свою землю від поневолювачів, почесне звання «Місто-герой» було присвоєно Києву, Одесі, Керчі і Севастополю.
Битва за визволення України тривала 22 місяці. Перші населені пункти України в Східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 року.
Остаточне ж визволення українських земель почалося в ході Курської битви. 23 серпня війська Степового фронту звільнили Харків. У вересні-жовтня 1943 року розгорнулася героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони («Східний вал»). Кульмінацією битви за Дніпро було визволення від окупантів Києва. Ціною величезних людських втрат радянські війська 6 листопада 1943 року звільнили місто. За визволення столиці України понад 1000 солдатів і офіцерів були удостоєні звання Героя Радянського Союзу.
Остаточно Україна була визволена від німецько-фашистських загарбників в результаті Карпатсько-Ужгородської операції 28 жовтня 1944 року.
За весь час визволення ворог відчайдушно чіплявся за кожну частку української території. Ніколи ще наша земля не ставала ареною таких запеклих і кровопролитних боїв. Коли битва за Україну досягла свого апогею з осені 1943 року до осені 1944 року на її фронтах було зосереджено до половини діючої Червоної Армії. Мільйони радянських солдатів та офіцерів билися за Україну та її народ у складі багатьох загальновійськових, танкових, повітряних, саперних армій, кавалерійських корпусів. Це були найдобірніші війська. З 10 гвардійських армій на Україні діяли 8."

Також Микола Степанович назвав імена наших визволителів, які сьогодні проживають в місті і районі. Всього 92 чоловіки.

"Дорогі ветерани! Україна вічна. То ж вічна пам'ять усім, хто віддав своє життя за визволення України" - підсумував міський голова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.