Символіка міста

Символіка міста затверджена рішенням сесії міської ради № 4-Х-ХХШ від 23.12.1999 р. "Про затвердження Положення про зміст, опис, порядок використання Герба, Прапора м. Старокостянтинова."

 

Опис великого герба

Великий повний герб в основі містить опис малого герба. Над щитом корона – «Вежа з трьома зубцями» - в минулому повітове місто і його оборонні мури. Щит обрамлений декоративним картушем, і нижче нього стрічка з гаслом (девізом) «Навіки в славі». Під стрічкою  загальноукраїнський герб Тризуб в обрамленні декоративного окантованого листу. Національна символіка свідчить про давні русько -  українські корені Старокостянтинова й відображає прагнення волинян (міщан) до єдності України, ролі міста в краї в процесі національного відродження.
Обабіч  щита на стрічці стоять фігури щитотримачів, що уособлюють історію міста. Справа (по-геральдичному) русько – український «значний міщанин» (староста, каштелян, війт тощо).
Зображено його в журналі малиновому кольору з декоративним візерунком. Жупан застебнутий на один ряд ґудзиків під шию, поверх нього кунтуш темно – зеленого кольору. Шапка «значного міщанина» зі смушевою оторочкою, роз’єднаною над чолом двома високими гострими виступами та прикрасою – подвійними орлиними перами. Міщанин з шаблею на поясі, з сувієм паперу в правій руці, на ногах у нього чоботи коричневого кольору без каблуків. Це символізує національну еліту – провідника захисту волинської землі, культури, віри, державності, европейського самоврядування.
Зліва – фігура «козака з мушкетом» (самопалом) на лівому плечі, шаблею в піхвах, рогом з порохом (порохівницею_ при боці – ХVI ст.. Старовинний козацький герб – символ українського народу.
Козак одягнутий у жупан з синьої тканини без коміра, застібнутий на один ряд ґудзиків під шию, та малинові шаровари, що налягають на чоботи без каблуків. Він підперезаний поясом. На голові у козака висока стовбовата смушева шапка з околицею, отороченою смушком та малиновим верхом (шликом) з китицею. Це символізує козацьку славу краю, волю міста до незалежності, роль міста в українській національній революції XVII ст..
Тип великого (повного) герба – французький.

  

Gerb vel

 

 

Опис середнього герба

Середній герб міста  Старокостянтинова в основі містить опис малого герба зі щитом, обробленим декоративним картушем. Над щитом «вежа з трьома зубцями» корона – в минулому повітове місто і його оборонні мури.

 

Опис малого герба

Герб м. Старокостянтинова являє собою гербовий щит з фігурою: половина летючої вверх стріли (срібло), ввіткнутої в половину кільця у вигляді веселки (срібний колір), під кільцями знаходиться повернутий рогами вверх на пурпуровому тлі.
Поєднання двох гербових знаків «Огоньчик» і «Леліва» - основа герба м.Старокостянтинова.
Форма  гербового щита – іспанський закруглений щит.

 

 

 

 

 

Опис прапора (штандарт)

Являє собою квадратне полотнище (співвідношення) сторін 1:1) пурпурового кольору. У центрі – зображення малого герба. З чотирьох сторін, по краю, полотнище обрамлене білою стрічкою завширшки в 1/10 полотнище.

 

 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.