Головна

DSC 0017

Відучора, 20 грудня, у фоє Старокостянтинівської міської ради (вул. Острозького, 41) розпочалася виставка різдвяних дідухів клубних закладів Старокостянтинівської територіальної громади «Магія Різдва».

За словами методистки декоративно-прикладного мистецтва Старокостянтинівського міського будинку культури Галини Маєвської, експозиція триватиме до завершення різдвяно-новорічних свят. Організаторами заходу стали вже згадуваний Старокостянтинівський міський будинок культури спільно із КЗК «Центр культури імені Володимира Ножки». Також пані Галина наголосила, що кожен заклад культури нашої громади виготовляв для виставки свого оригінального й неповторного дідуха, а усі разом вони символізують повернення до тяглості питомої традиції українства.

Слово «дідух» прийшло зі старослов’янської мови і в перекладі означає «дух предків». Символізує родоначальника сім’ї — Діда. Дідух уособлює місце для духів, предків, дідів, захисників та покровителів будинку. Це символ святого відродження живого, що є на світі. В Україні заведено ставити сніп,  який називали дідом, дідухом, дідочком на покутті на Різдво та Новий рік. Особливість цієї традиції — її тяглість, вона не переривалася впродовж історії, особливо на Заході України.

Згодом дідух поступився місцем ялинці. Етнологи заначають, що спершу ялинка була символом різдвяного дерева, а вже потім, радянізуючися, стала новорічним символом.

Маємо бути свідомими того, що власне українські традиції важливі особливо зараз, у нищівні роки повномасштабної війни. Наразі, як ніколи, гартується для українців цінність власної культури, її значимість. Багато людей переосмислили своє ставлення і до цього факту, щоб не рубати живе дерево. Через те запит на дідухи, саме як атрибут автентичної національної культури, і зріс.

DSC 0007

DSC 0010

DSC 0014

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.