Головна

1619019365 661

Як отримати податкову знижку?

Податкова знижка — це виплата живими грошима частини сплаченого податку на доходи фізосіб з урахуванням деяких видів витрат.

Також можна заповнити декларацію в електронному кабінеті платника, якщо маєте особистий ключ кваліфікованого електронного підпису (отримати можна в акредитованих центрах, ДП «Дія» за допомогою «Приват24»). Якщо оформлюєте декларацію онлайн, треба в тому ж кабінеті зробити електронний запит на відомості з реєстру щодо себе, дочекатися, поки вони підтягнуться і, якщо всі дані вірні, обрати режим заповнення декларації на основі даних ДПС.

До паперової та електронної декларації треба додати документи про свої витрати. Які саме —  залежить від тих, на які ви оформлюєте знижку, про що розкажемо нижче.

Маємо фактично сплачений ПДФО: 54 тис. грн та ПДФО за вирахуванням витрат: 49,5 тис. грн. Різниця і є податковою знижкою, на яку можна розраховувати у цьому прикладі: 4,5 тис. грн.

За який період подавати декларацію і документи?

Декларацію на знижку треба подавати у наступний рік за податковим звітним. Тобто до кінця 2023 року ви можете оформити право на знижку, зазначивши свої доходи та витрати за 2022 рік. Але треба зафіксувати: якщо не скористалися, далі право на знижку не переноситься. Тобто неможна оформити у 2023 році право на знижку за 2021 рік, у 2024 році за 2022 рік.

На які види витрат розповсюджується знижка?

Механізм податкової знижки описаний в ст. 166 Податкового кодексу і там же наведено перелік витрат, у зв’язку з якими вона передбачена:

— іпотека. Обов’язкові умови: нерухомість під іпотекою повинна бути основним місцем проживання та компенсація передбачена лише протягом десяти років. Її виплатять тільки в зв’язку з витратами на сплату відсотків, а не тіла кредиту;

— благодійність неприбутковим організаціям;

— освіта. Це плата за навчання, як власне, так і члена сім’ї, українським освітнім установам: дошкільним, загальноосвітнім, професійним, вишам. Сюди не відносяться витрати на проживання у гуртожитку, але можна частково компенсувати оплату навчання на військовій кафедрі;

— здоров’я. Мається на увазі витрати на лікування самого платника податку або члена сім’ї: на ліки, протезування, донорство, реабілітацію, за використання репродуктивних технологій. У тому випадку, якщо вони не покриваються з фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування. Ліки, які покриває податкова знижка, мають бути у затвердженому Кабінетом міністрів переліку основних. Компенсація не передбачена в зв’язку з витратами на косметологію, стоматологію, аборт, зміну статі, лікування венеричних хвороб, алкоголізму та тютюнозалежності;

— страхові та пенсійні внески. Це витрати по недержавним пенсійним програмам, програмам страхування життя, на пенсійні банківські депозити як для себе, так і для членів сім’ї;

— переобладнання автомобіля — установка ГБО;

— оренда житла. Стосується тільки оформленого належним чином договору і тільки щодо оренди житла внутрішньо переміщеною особою. При цьому ВПО не отримує виплат на проживання від держави. Якщо отримує, права на знижку вже немає;

— усиновлення. Йдеться про витрати на державні послуги, і в даному випадку обмежень щодо суми немає;

— будівництво або покупка визначеного законом доступного житла. Також компенсуються витрати на погашення пільгової іпотеки, в тому числі й відсотків, на доступне житло.

Чим підтвердити своє право на знижку?

Обов’язкові документи для отримання знижки: паспорт, ідентифікаційний код (РНОКПП), декларація і довідка про доходи з роботи.

Якщо витрати на члена сім’ї: копії його паспорту та документа, що підтверджує ступінь спорідненості (свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження, свідоцтва про усиновлення).

При покритті витрат на ГБО — техпаспорт і сертифікат відповідності або акт технічної експертизи ТЗ після переобладнання, на іпотеку – кредитний договір, на оренду – відповідний договір.

Витрати підтверджують документи, за якими можна ідентифікувати продавця, покупця, дату оплати за товар чи послугу. Це можуть бути:

квитанції;

фіскальні або товарні чеки;

прибуткові касові ордери;

копії договорів із зазначенням того товару чи послуги, що оплачені, їх вартості та строку оплати. Це може бути договір з навчальним закладом, страховою компанією, недержавним пенсійним фондом, банком, медичним закладом.

Які обмеження щодо сум?

Доходи у того, хто претендує на знижку, не можуть бути меншими за витрати, щодо яких людина претендує на знижку, а їх може бути й декілька. Розмір нарахованої знижки не може бути вищим за витрати на товари чи послуги. Щодо окремих видів витрат також є обмеження, які впливають на розмір компенсації.

Іпотека. Податкову знижку дадуть з урахуванням всієї сплаченої суми процентів, якщо житло не більше мінімальної площі — 100 кв. м. Якщо більше, то будуть вираховувати коефіцієнт: 100 кв. м поділять на площу квартири. Наприклад, якщо площа 150 кв. м, вийде 0,66, і повернення буде на 66% від суми сплачених відсотків.

Благодійність. Знижка передбачена в разі дотримання граничного значення витрат: не більше 4% від загального оподатковуваного доходу.

Страхові та пенсійні внески. Якщо це внески за себе, то витрати на місяць не повинні бути більше прожитмінімуму для працездатного, помноженого на 1,4 та округленого для найближчих 10 грн. Якщо внески за члена сім’ї, то половина цієї суми. Прожитмінімум беруть станом на 1 січня податкового року. Компенсувати у цьому році будуть витрати за минулий. Отже, враховуємо прожитмінімум станом на початок 2022 р. (2481 грн) і обмеження по сумі витрат на місяць за своїми пенсійними програмами — 3470 грн, члена сім’ї — 1730 грн.

Оренда. Внутрішньо переміщена особа зможе отримати відшкодування не більше за 30 розмірів мінімальних зарплат станом на 1 січня звітного податкового року. Оскільки компенсація у цьому році буде за 2022 р., то не більше 195 000 грн, бо тоді мінімалка була 6500 грн.

Репродуктивні технології. Компенсація не може бути більшою за третину зарплати за рік.

В які терміни держава поверне ПДФО?

Декларацію про доходи та витрати ви подаєте протягом календарного року за попередній. Після того, як ви подали декларацію та підтвердні документи про витрати, знижку вам повернуть протягом 60 днів. Гроші надійдуть на банківський рахунок, який ви зазначите у декларації, або поштовим переказом на зазначену в декларації адресу.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.