Головна

03 липня в будинку Рад Старокостянтинівської районної ради відбулась зустріч експерта Хмельницького Офісу реформ Павлишиної Світлани Андріївни з очільниками органів місцевого самоврядування Старокостянтинівського району та керівництвом Старокостянтинівської міської ради на чолі з Мельничуком М.С.
У зустрічі взяли участь секретар міської ради Степанишин О.Д. та керуючий справами міської ради Янзюк В.М.
До присутніх звернувся міський голова Микола Мельничук. Головною думкою його виступу був заклик до тих голів сільських рад Старокостянтинівського району, які не хочуть об’єднуватись або зайняли вичікувальну позицію, схаменутись, переступити через свої амбіції чи страхи і діяти не у власних меркантильних інтересах, а в інтересах більшості громадян своєї сільської ради, які хочуть кращого життя. А таке життя можливе лише в економічно спроможній об’єднаній громаді.
Старокостянтинівський міський голова ще раз нагадав сільським головам, що такі адміністративно-територіальні реформи по об’єднанню громад  вже давно відбулись в країнах Європи. І завдяки цим змінам там значно підвищився рівень життя громадян.
У своєму виступі експерт Офісу реформ Павлишина С.А. розповіла про необхідність проведення добровільного об’єднання  нинішніх громад  - сільських рад у більші та економічно самодостатні утворення  -  громади, де має бути не менше 70 % працюючих громадян. У Старокостянтинівському районі таким центром об’єднання в першу чергу може стати місто Старокостянтинів.  Вона зазначила, що процеси фінансової та бюджетної децентралізації, значне збільшення кількості та розмірів місцевих податків, будуть  стосуватись лише нових об’єднаних спроможних громад. Це дасть можливість прискорити соціально-економічний розвиток в нових громадах. Якщо певна сільська рада до 1 січня 2016 року не об’єднається добровільно, з нового року наповнення її бюджету буде проводитись за старою схемою. Тоді виникне ситуація за якою така громада буде змушена приєднатись до сильнішої громади, але зробити це буде набагато важче.
Наприкінці зустрічі експерт Хмельницького офісу реформ Павлишина С.А. пообіцяла, що в разі звернення, представники Хмельницького Офісу реформ готові проводити зустрічі з громадянами у будь-якому куточку Старокостянтинівщини  для роз’яснення серед жителів  переваг необхідності реформування територіальних громад та заявила, що Офіс реформ готовий надавати органам місцевого самоврядування методичну допомогу для успішного завершення цього процесу.

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.