Головна

11 10 2021 ЦПМСД

Станом на сьогодні у КНП"Старокостянтинівський ЦПМСД" зафіксовано 150 хворих на короновірусну хворобу, в т.ч. 13 дітей, які перебувають на амбулаторному лікуванні під динамічним спостереженням сімейного лікаря.  

Аналіз хворих за віковими категоріями показує, що переважно це люди від 30 до 64 років, тобто це люди працездатного віку.

 За останній тиждень було проведено  64 ПЛР-досліджень та 117 експрес тестів на виявлення Covid-19.

Не зупиняється профілактична робота. У місті працюють Центри масової вакцинації: в приміщенні центральної бібліотеки, в приміщенні торгівельного центру та при поліклініці у кабінеті №5. У центрах вакцинації в наявності усі види вакцини. Для того щоб отримати щеплення в сільській місцевості потрібно звернутися до медичного працівника, що надає медичну допомогу на селі.

"Пам’ятайте, щеплення – це єдиний спосіб вберегтися від тяжкого перебігу хвороби." – наголошує директор КНП"Старокостянтинівський ЦПМСД" Анатолій Швець.

Станом на 19.11.2021 року  20401осіб вже отримали щеплення. Першу дозу отримали  7067 осіб, з них вакциною AstraZeneka щепилися 2859 осіб, вакциною CoronaVac – 1508 осіб, вакциною Pfizer – 2322 особи, вакциною Moderna – 378 осіб. Дві дози протиковідної вакцини отримали 13334 осіб, з них вакциною AstraZeneka щепилися 2181 осіб, вакциною CoronaVac – 3656 осіб, вакциною Pfizer – 5546 осіб та вакциною Moderna – 1951особа.

На сьогодні фіксуємо наступні показники вакцинованого населення: Старокостянтинівська міська територіальна громада – 45,1%, Миролюбненська ОТГ – 24,6%, Староостропільська ОТГ – 19,4%.  При державному показнику 30,4% та обласному –41,0% щепленого населення проти коронавірусної  хвороби  Covid-19.

Зараз є досить актуальним питання протипоказів до вакцинації проти Covid-19. Протипоказання до вакцинації може встановлювати сімейний лікар після консультативного заключення лякаря-спеціаліста вторинного або третинного рівня, відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого Наказом №595, та надавати відповідний висновок про тимчасове чи постиійне протипоказання ( Довідка №028-1/о).

Розрізняйте абсолютні протипоказання від застереження.

1.Абсолютні протипоказання – стан за якого чітко визначена ймовірність виникнення серйозної побічної реакції на введену вакцину у пацієнта, а ризики від проведення вакцинації значно перевищуюють переваги від проведення щеплення. Абсолютні протипоказання можуть бути постійними та тимчасовими.

2.Застереження (вакцинація з передосторогою) – ситуація, за якої остаточне рішення щодо щеплення лікар приймає з урахуванням переваг над ризиками від щеплення. 

Абсолютні показання поділяються на дві на дві групи:

  • Постійні – мають постійний пожиттєвий характер;
  • Тимчасові – мають тимчасовий характер та зникають з часом.

Єдине абсолютне постійне протипоказання до щеплення кокретною вакциною – анафілактична реакція на першу дозу цієї вакцини. У цьому випадку лікар рекомендує пацієнтові щепитися від Covid-19 іншою вакциною за умови її наявності. Якщо у пацієнта алергія на один із компонентів вікцини від Covid-19, йому також слід щепитися іншою вакциною.

До тимчасових протипоказань відносяться:

  • Гострі захворювання ( температура вище 38,0 ̊С. Щеплюватись від Covid-19 можна після одужання та за відсутності ознак гострої хвороби. Лікар видає довідку на строк до двох тижнів з початку захворювання).
  • Лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою (вакцинуватися можна через 90 днів після закінчення курсу терапії. Строк дії довідки – три місяці)
  • Уведення вакцин проти інших інфекційних хвороб ( Щеплювати від Covid-19 слід через 14 днів після введення вакцини проти інших інфекційних хвороб. Вийняток становить активована вакцина проти грипу, яку можна вводити одночасно з антиковдною вакциною. Строк дії довідки – 14 днів).
  • Проба з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA) (У разі необхідності пробу з туберкуліном або IGRA слід провести та інтерпретувати перед проведенням вакцинації або відкласти щонайменше на на чотири тині після вакцинації проти Covid-19. Строк дії довідки – до завершення оцінки проби/ IGRA)
  • Covid-19 в анамнезі (Вакцинацію можна відтермінувати на 28 днів після першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу Covid-19 методом ПЛР/визначення антигену вірусу SARS-CoV-2.)

Вакцинація з пересторогою:

  • Онкологічна хвороба.
  • Аутоімунне захворювання.
  • Особи з імунодифіцитом.
  • Протипоказання до введення окремих вацин. Наприклад, CoronaVac від Sinovac Diotech протипоказаний вагітним.

Нагадаємо, що перевірка кількості антитіл або інші лабораторні дослідження перед вакцинацією від Covid-19 не обов’язкові.

*стаття написана з посиланням на роз’яснення юристів галузі Охорони здоров’я.

        Інформація КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД»  

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.