Головна

Адміністрація КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД» ділиться важливою інформацією про симптоми, перебіг та різновиди захворювання.

Гемофілія — це рідкісне генетичне захворювання, при якому порушується нормальне згортання крові.

Симптоми захворювання в більшості випадків з’являються вже в ранньому дитинстві. Гемофілія на сьогодні невиліковна, але її перебіг повністю і вдало контролюється за допомогою ін’єкцій пацієнтові відсутнього фактора згортання крові, в більшості випадків, виділеного з донорської крові. Іншими словами, нездоровим переливають гемопрепарати, що містять відсутні причини згортання — антигемофільну плазму, кріопреципітат, концентрати VIII фактора.

Навіть невелике поранення може призвести до втрати великого об’єму крові, а внутрішні кровотечі можуть загрожувати життю.

Зазвичай на гемофілію хворіють чоловіки, а жінки є носіями гена.

Проте як у жінок, так і у чоловіків зустрічається хвороба Віллебранда. Це теж спадкове захворювання крові, для якого характерні спонтанні кровотечі. Тому дуже важливо матерям дівчат та жінкам звертати увагу свого педіатра чи сімейного лікаря на спонтанні або тривалі кровотечі.

Сімейний лікар може запідозрити захворювання. Для цього лікарю потрібно знати сімейний анамнез та бачити результати аналізів.

На які аналізи має дати направлення сімейний лікар у разі підозри гемофілії чи хвороби Віллебранда?

1. Загальний клінічний аналіз крові.

2. Коагулограма — це набір показників крові, що вказує на процес згортання.

Зробити цей аналіз безоплатно можна з направленням у тих медичних закладах, які мають договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу.

За результатами аналізів сімейний лікар створить направлення до гематолога. Гематолог проконсультує пацієнта та випише направлення на подальші спеціальні дослідження згортання крові. Це обстеження допоможе встановити діагноз та різновид гемофілії. Від цього залежатиме лікування пацієнта.

                                                                       gemof

                                                                                                    З повагою, директор

                                                                                             КНП «Старокостянтиніський ЦПМСД» Анатолій ШВЕЦЬ

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.