Управління соціального захисту населення
 На Хмельниччині реалізовується проєкт Міжнародного надзвичайного фонду допомоги дітям при Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) “Забезпечення системного реагування на потреби дітей, які повернулись до біологічних сімей з інтернатних закладів, та дітей групи ризику”.
 Соціальне сирітство – термін дуже молодий, але  люди вже звикли, що є сироти при живих батьках.  Такі діти дуже різні, хоча ззовні дещо схожі, бо однаково вдягнені. Кожен має свою дату народження. Всім їм сняться свої сни, хоча мріють вони про одне - щоб колись до них прийшли мама чи тато. Про їхнє існування знає кожен, але про те, як виглядає їхнє життя – життя дітей-сиріт - кожен про це може хіба що здогадуватися.                                  .
 Сім’я забезпечує такі базові потреби, як любов, піклування, затишок, безпека. В інтернатах нема такого потрібного зв’язку з мамою і татом, до яких діти біжать, коли їм страшно, цікаво чи самотньо. Тому руйнується така важлива для дітей прив’язаність до дорослого, а це породжує потім проблеми на все життя. Дитина  в подальшому не довіряє ні іншим, ні світові, ні собі, не вміє вибудовувати стосунки, вирішувати проблеми і бути щасливою. Тому потрібно прикладати максимум зусиль, щоб діти не потрапляли в інтернатні заклади та якнайшвидше  забирати їх з інтернатів.
Хмельницька область за сприяння громадської організації “Ліги соціальних працівників України” бере участь  реалізації проєкту  Міжнародного надзвичайного фонду допомоги дітям при Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) “Забезпечення системного реагування на потреби дітей, які повернулись до біологічних сімей з інтернатних закладів, та дітей групи ризику”.
 Метою проєкту є підтримка дітей та сімей через систему швидкого реагування на надзвичайні ситуації у сфері захисту прав дітей та надання соціальних послуг, запобігання вторинній інституалізації дітей.
 Категорії дітей: діти, які  повернуті з інтернатних закладів до біологічних сімей, та діти, які перебувають під опікою/піклуванням, і мають високий ризик потрапляння в складні життєві обставини.
 Однією з основних активностей проєкту, до якої долучились фахівці соціальної роботи Старокостянтинівської міської  територіальної громади, - проведення належного оцінювання потреб дітей у соціальній допомозі, забезпечення соціального супроводу сімей, у які повернулись діти з інтернатних закладів, та сімей опікунів/ піклувальників. Суб'єктами співпраці у вищезазначеному проєкті є управління соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради, служба у справах дітей виконавчого комітету міської ради, управління освіти виконавчого комітету міської ради та навчальні заклади громади, управління охорони здоров'я та медичні установи, територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), Старокостянтинівський міський Кризовий центр, тощо.

 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.